Selma

Två avsnitt som SVT drama producerat om en del av Selmas liv väckte min nyfikenhet att ta reda på mer om landskapets enda nobelpristagare.  Jag utgår från att när det är fråga om en drama skapelse sker produktionen utifrån en vid referensram om livet som författarinnan levde. Jag förutsätter att producenten är väl påläst på Selmas liv och har utgått från händelser som har någon anknytning till författarinnans liv och efter eget och i samråd med ett team skapat dramat.
Nyfikenheten om vad som är fiktion och fakta tilltog ju mer jag såg. Ex är scenerna med pojken som hon åtog sig ett visst underhåll för en verklighet eller är det en drama skapelse? När hon går ut på balkongen och mottar hyllningarna var det då så att de två kvinnorna stod vid hennes sida?
Dramat på nobeldagen verkar för en oinvigd rent sensationellt att hon var i konflikt med kvinnorna hon delvis levde med att hon träffade Strindberg och hade en konfliktfylld dialog med att pojken var med och delvis åhörde hennes nobeltal att hon ändrade på talet till sin pappas fördel är allt detta fakta eller drama? Nobeltalet finns naturligtvis dokumenterat och kan jämföras med dramats skapelse.
Är det fakta att hon efter nobelfesten gick upp till sin mamma och talade till henne? Det är en händelse som möjligen skedde helt privat och inte kan verifieras. Men allt behöver ju inte vara fakta utan vissa händelse inlagda av producenten gör att betraktaren får mer underhållning.
Att Selma framställs som kritisk till det manliga könet är inte så underligt med den bakgrund hon hade med en pappa som festade bort familjens gemensamma ekonomi. Det kommer fram i scenen med talet till mamman som framställs som den som räddade familjen med mirakelmetoder. Många mammors liv har karakteriserats av ett sådant leverne och gör så fortfarande. Bättring har skett på våra bredgrader men hur är det längre söderut?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0