Våldet

Det är inte överraskande att våldsamheter återigen kommit till landet. Inte första gången. Tidigare har de varit korta och förekommit en eller två dygn.  Kungsträdgården med Almarna, kravallerna i Göteborg, årliga våldsamheter i Salem och Lund är några ex. Trångboddhet och undermålig fysisk miljö är väl kända företeelser i de värst utsatta bostadsområdena i större städer. Utan att känna till allt för mycket verkar det som om våldet pågår mer eller mindre kontinuerligt i Rosengård, Angered m fl ställen.
Sociala myndigheter är medvetna om den krutdurk som sysslolösa ungdomar utgör i kombination med nämnda faktorer. Risken nu är att kommande helg kommer det till spridningar. Angered, Södertälje m fl orter kan bli drabbade. Skolavslutningar i dag förvärrar situationen. Det finns ingen i dag som behöver jobba sig trött annat än mentalt. Därför finns det överskottsenergi lagrad i speciellt ungdomsgrupperna. Till det kommer droger som spär på ilskan. I Rosengård bor 22 000 personer och 38% av dem har arbete i dag (TT)
Polisen, hur skall den agera när politiker och myndigheter har gjort sitt och inte kunnat ladda ur vapnen?  Ett alternativ är att passivt titta på och filma det som pågår. Effekten blir att våldet så småningom ebbar ut men till vilket pris av förstörda samhällskostnader? Någon betalningsförmåga finns inte hos de grupper som går lös på affärer, bilar med mm. Försäkringar och skattebetalare betalar. Ingen ide att utfärda ytterligare ekonomiska sanktioner mot föräldrar ,de lever redan på socialbidrag.
Massiv polisinsats med personskador och kompletterande materiella som följd. Ingen har lösningen. Debatter och kommentarer i TV, tidningar och radio förkommer en mass, experter från alla möjliga organisationer uttalar sig. Vilken vånda det måste vara att ta beslut vilka åtgärder som skall sättas in. Det spelar ingen roll vad som görs kritiken kommer att vara förödande från olika håll.
Det måste gå att effektivare med hjälp av Säpo, ordinarie polis och sociala myndigheter punktmarkera de fåtal extremister som är beredda att ständigt rycka in och förvärra och spä på harmlösa problem som fotbollsupporter och ex att en muslims grupp blir uppsagd från en lokal skapar.
På lång sikt är det arbetsmarknaden  för ungdomar som måste förbättras. Den stela arbetsmarknad som nu skapas av avtalade lägsta löner är förödande för inträdet på marknaden.
Det borde vara betydligt mer avancerade åtgärder för att inte släppa taget kring ungdomar som går ur gymnasiet utan studier eller arbete eller skolkar från lektionerna. Ekonomiska sanktioner finns redan i form av indragna studiebidrag men det behövs mer att fundera över för att få ungdomsarbetslösheten under kontroll. Enligt senaste internationella rapporter är Sverige ett av de sämsta länderna inom OECD när det gäller att sysselsätta ungdomar. Något överraskande kan tyckas men orsakan är de många regler landet har för inträde på arbetsmarknaden. Våld och förstörelse är bland annat priset de sysselsatta får betala när stora grupper lämnas utanför arbetsmarknaden och den sociala kontroll som hör till att ha rutiner i vardagen.
Ideella föreningar fångar upp många men tyvärr når de inte den kategori som bäst skulle behöva deras hjälp. Kanske kan de nya reglerna förbättra sakernas tillstånd. Regeringen har skapat förutsättningarna och det är politiskt klokt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0