Utbildning

Utbildning ropas det på från den politiska oppositionen och regeringen satsar pengar på utbildning men inte tillräckligt. Företagen skall vid otillräcklig efterfrågan undvika att avskeda folk och i stället utbilda de som producerar de produkter som inte längre efterfrågas.

När produktionen är i fullgång är det bästa tiden för attt komma på nya ideer och kanske inte alltid hinna med utbildning. Vilket företag som har en ideebank när produktionen sviktar undviker att utveckla nya produkter och inte bara då utan den processen pågår kontinuerligt? Men hela produktionsstyrkan behövs inte i denna process när efterfrågan sviktar utan ett mindre antal. Skall de andra med rutinartade arbetsuppgifter ex att leda en dörr i sitt läge på löpande bandet på Volvo vara kvar på arbetsplatsen eller vad skall de utbildas i?
Den utbildningen hur dörren skall fästas enligt nya rutinerna kommer som en naturlig del när produktionsprocessen åter kommer i gång. Nu är det så att människor vill utvecklas och de som hanterade dörren är eventuellt intresserade av att utveckla fästet som skall hålla dörren i läge och för det finns en utvecklingsavdelning inom företaget som hanterar den processen. Då kan det var så att någon utav det gänget som hanterar dörrens infästning kan få anställning eller praktikplats på avdelningen men inte alla i gänget.

Oundvikligt är att ett antal måste bort om inte företaget skall gå omkull. Och då inställer sig frågan. Vad skall dessa människor när de kommer till arbetsförmedlingen utbildas i? Är det någon organisation eller lärosäte som står redo eller har kompetensen att utbilda i vad då? Ingenjiörsutbildning javisst men det är en långsiktig satsning och hur många av den kategorin som blir arbetslösa har motivation att ge sig in i den processen?

När jag var arbetslös senast erbjöds ingen utbildning. Kanske beroende på att jag är fullt utbildad. Men åter till de som inte är fullt utbildade vad erbjuder AMS för utbildning? Blir det annat än självförtroende skapande veckokurser eller datortek? En och annan bokföringskurs förstås men är det det som den stora massan av industriarbetare efterfrågar?

Frågan är vad skall de utbildas i? Produktionsprocessen i stort?

Givetvis är det en politisk vision som pratglada politiker står upp och käftar om och när visionen skall realiseras av tjänstemännen på AMS blir det  "platt intet".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0