Demokratins kris

Hur många procent av befolkningen är intresserade och engagerade i politik och sanhällsfrågor? Procenten stiger möjligen när valen till riksdag och kommunernas församlingar närmar sig. För att få en kunnig allmänhet krävs kontinuitet i engagemanget.
Därför borde det var en självklahet med verklig demokrati dvs fler kommunala folkomröstningar. Fler lokala omröstningar i mindre bostadsområden. Debatter på torg, parker och öppna ytor i tätbebyggelse och andra offentliga inrättningar som bibliotek, dagis och skollokaler på kvällar. Folk skulle få annat att intressera sig för än shopping och detta eviga traskande på butiksgator.
Proffstyckarna skulle bli mindre intressanta. I stället för de välkända debatörerna i TV rutan skulle burken sända från öppna debatter i kommunerna. Ring P1 är en utmärkt början och de fyrtio minuterna borde utökas till en kanal som ständigt är öppen för debatörer.
Inte nog med att människor skulle börja läsa ledare och debattartiklar mer för att kunna debattera de intelektuella skulle få mindre tyckarmakt och det djupa folkhavets intressen skulle komma fram. Verklig demokrati skulle bli en verklighet  en bit på väg.
I dagarna hålls de politiska partiernas ungdomskongresser. Där utbildas och tränas kommande riksdagsledamöter skilda från vanliga människor.
Var håller demokratiutvecklarna inom Karlstads kommun och Region Värmland hus. Sitter de tjänstemännen och gnager på stolkarmarna om dagarna och bläddrar i pärmar? Mitt förslag är att de agerar för att få tillstånd en utveckling i ovan skisserad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0