Taktik när det gäller löpning

Att hänvisa till taktik och ödsla ord och tid när det gäller att förklara misslyckanden och framgångar inom löpning för en kommentator är som att erkänna att jag har inget annat att prata om. Således håll hellre tyst och läs upp resultatlistan om det nu inte räcker att den redovisas i bild.
Jag håller inte helt med Juhlin när han säger att en löpares resultat är beroende till 90% av styrka och till 10% av taktik. Jag minskar ner det till 2% taktik och ökar på styrkan och uthålligheten till 98%.
Dock förvånande är hur många som förstör sina lopp genom att gå ut alldeles för hårt. Tydligast märks det på fyra hundra. Ett fåtal tillämpar en lugn uttgångstakt eller kanske snarare en jämn farthållning över loppet och det märks då genom att löpare springer fortare än konkurrenterna över upploppet. Så där kan man tala om en större procent taktik än 2%.
Dave Wottle tillämpade taktik när han vann 800 m i Munchen OS på 800m. Ett ypperligt undantagsfall när det gäller att tillämpa taktik.
I ett åttahundra meterslopp och distanser över 800 m när det tillämpas klung löpning går det inte att tala om att löparen förlorar på taktik utan i så fall är löparen inte tillräckligt stark för att genomföra löpningen. Flera ex finns på löpare som lagt sig sist och inte hinner fram på upploppet och det förklarar kommentatorerna med att han tillämpade fel taktik. Löparen var inte tillräckligt stark i öppningen för att placera sig i täten eller också var han för svag sista delen av loppet trots att han spurtade bra. Thats it.
Är det taktik när en överlägsen löpare varv efter varv ligger på rulle efter den dragvillige och när ett varv återstår springer ifrån dragaren?  Taktik är väl ändå något subtilare enligt definition.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0