Kanarieöarna

Lanzarote är den nordligaste av 13 Kanariska öar. Ön ligger på en lavarygg som sträcker sig från nord till sydpol.  Sex mil lång och två mil bred. Ligger ca tio mil utanför den afrikanska kusten. Fuertoventura kan tydligt ses från sydliga delen av ön som heter Costa Blanca. Ön består av lava från tre utbrott det senaste så sent som i mitten av 1800 talet. Vi fick reda på att ön har ett observatorium för eventuella lavautbrott så risken för överraskningar skall vara minimal men jag undrar ändå hur evakueringen skall gå till. Flyg och båtar finns kanske i beredskap. Och hur fort rinner lavan nedför sluttningarna?
Jag frapperades av den väl utbyggda infrastrukturen. Dels långa och breda strandpromenader med tillhörande utsmyckningar dels vägarna som var av mycket hög kvalite. Eldorado för den som vill förbereda sig inför en eventuell cykelsäsong. Det måste ha gått åt mycket EU medel till utbyggnaden.
Stora områden med bungalows släntrade nedför vulkan sluttningarna. Stranden kantades av många hotell (19 st). Stranden karakteriserades av omväxlande stelnade lava berg och fina sandstränder. Rikt affärsliv och väl utbyggd kollektivtrafik dels inom själva Costa Blanca men även till övriga delar av ön. Vi tog en rundtur med lokalbussen längs Costa Blanca som tog en knapp timma. Under resan kom vi i samspråk med ett engelskt pensionerat par från Blackpool som i omgångar varje år tillbringar fem veckor i bungalow. Vi prövade även buss till huvudstaden Ariciffe och på vägen hem gjorde vi ett uppehåll i Puerto del Carmen, öns näst största stad.
Temperaturen behaglig så här års med ca arton grader på dagen och fem/sex grader lägre nattetid. Underbart att ligga vid hotellets pool i solskenet när temperaturen inte är högre. För den som vill träna hade hotellet gratis erbjudande till gym med de flesta apparater.
Vinden var stark en dag tyvärr var det den dagen vi lånade cyklar. Hård motvind mot norr i ca 15 kilometer sedan efter en fiskmiddag vid El Golfo blåste vi till hotellet i god fart. Härligt med motion tyvärr blev det bara en dag. Vi valde mountenbike och det var fel med hänsyn till vägarna som var av parkettgolvs kvalite men vanan vid landsvägscyklar med smala däck är inte så god. Vi blev omkörda av ett par som valt rätt cyklar och vars kroppsvikt var dubbla våran. Dock hann den ena av paret cirkla många varv i en rondell innan partnern kom i kapp.
Heldagsutflykten med buss över större delen av ön gjordes tyvärr i ganska dåligt väder med ösregn och tunga moln just när vi passerade öns högsta punkt. Lite av utsikten fick vi med oss mellan molnen.
Flygresan tog knappt fem timmar och fungerade utan störningar dock med en försening på två timmar på hemresan.
Prisnivån hög, förstås delvis beroende på förnärvarande hög Euro kurs men också naturligtvis för att området karakteriseras av turister. Går nätt och jämt att komma under fem hundra för en ordinär middag för två. Två hämtpizzor sista kvällen kostade 160 kronor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0