Över

Nu lider den arbetsovänliga jul-, nyårs- och trettondagshelgerna mot sitt slut. I morgon återgår alla som inte är arbetslösa, avtalspensionerade, ordinarie pensionerade, lång- och korttidssjukskrivna, permitterade på grund av låg sysselsättning,sjukpensionerade m fl till ordinarie sysselsättningar till det kommer alla varsel.

Nationen måste glädja sig åt att över nittio procent av den arbetsföra befolkningen är i sysselsättning.  Politikerna traumatiserar speciellt en grupp som har det rätt så bra. Det är gruppen arbetslösa och då de som nyligen blivit arbetslösa. Vad kan vara bättre än att få en lång ledighet med hygglig ersättning så vardagen går runt med mat och boende. Ytterst få arbetslösa om ens någon har problem med ekonomin så vida vederbörande tar det lugnt och utnyttjar ledigheten till ett liv utan ständiga konsumtionskrav.

Det finns många aktiviteter i samhället som folk kan ägna sig åt utan pengautlägg. Biblioteken står öppna för det mesta med böcker, filmer och musik. Naturen är en källa till avslappning. Vad är bättre än att komma in efter en lång dags vandring eller cykelåkning och laga mat och slappa med en bok eller film?

För den fysiskt inaktive finns föreningar av de mest skilda slag att idka verksamhet i.

Problemet är att vanans makt är svår att övervinna därför får många individers vardag en form av självömkan över att inte få gå till ett skrivbord eller maskinplats och då uppleva en ganska tölig tillvaro. Få förunnat är att uppleva ett stimulerande arbetsliv. 

Politiker och experter har en längre tid pratat om arbetskraftsbrist. Tiden börjar närma sig för att få en uppfattning om propagandan har relevans i kommande verklighet. För tillfället är jag tveksam om profetsiorna kommer att uppfyllas. Prognosen mot 2010 är en arbetslöshet kring 10%. Det betyder ca 500 000 öppet arbetslösa förutom den reservarbetskraft som finns i ovannämnda undersysselsatta grupper. 

I en poppulation på nio millioner finns det ca 500 000 överbegåvade och motsvarande på andra sidan intellektet. Klart är att landet behöver en stimulans av begåvade som förhoppningsvis den nya arbetsvänliga politiken har skapat förutsättningar för genom liberalare arbetskraftsinvandring. Det är naturligtvis ingen process som ineffektiva AMS kan klara av utan den skall skötas av företagen själva.

Ca 140 000 föddes per år krigsåren under andra världskriget. Nu har snart 80% av dessa gått i pension och ändå är det ingen arbetskraftsbrist. Undrar när den skall komma? Att hänvisa till att denna grupp behöver vård och på det viset tro på arbetskraftsbrist håller inte. Vem skall betala alla som behöver vård om det nu blir ett problem? Lösningen är i så fall radikalt sänkta skatter för låga inkomster vilket har till följd att den offantliga sektorn måste bantas och kommunal byråkrati och regionala ineffektiva myndigheter läggas ned.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0