Offentlig sektorn

Som skattebetalare och "karriärist" hela yrkeslivet i den offantliga sektorn fortsätter jag att inte förvånas över den ineffektivitet som delar av de svenska offentliga myndigheterna drivs med. Nu senast försäkringskassan och på fredag presenterar ÖB sin utredning att armen skall minskas. Försvarsanställda uppgår i dag till 30 000 och av dessa 30 000 är 10 000 produktiva. Således 33% är produktiva resten är papperstigrar. Vilket företag skulle kunna överleva med sådana nyckeltal med ordinära faktureringspriser? Hur kan ÖB bli hyllad och upphöjd till en av EUs högsta tjänstemän med den styrningen under hela 2000 talet? En organisation borde kunna förändras under en tio års period. 

Hur många arbetslösa förlöser arbetsförmedlingen årligen? Siffrorna har redovisats av Statskontoret flera gånger och förskräcker ännu mer än försvarets.

Försäkringskassan borde ha standard arbete som sin huvudsakliga arbetsuppgift. Hur svårt kan det vara att betala ut sjukpenning och barnpenning samt andra dagliga och årliga standarduppgifter? Säkert finns det komplicerade arbetsuppgifter som tar tid att utreda men det kan inte vara det vardagliga. Med stor säkerhet är det här som inom försvaret och arbetsförmedlingen nämligen att det är för få som sysslar med produktiva arbetsuppgifter i förhållande till andra administrativa interna uppgifter.
Kritiken från ledningen inom myndigheterna går ut på att myndigheten aldrig får arbetsro på grund av ständiga omorganistioner. Naturligtvis blir det ständigt tjafs om hur myndigheterna skall  vara organiserade med denna oerhörda mängd folk som sitter och tänker på hur en organisation skall vara organiserad. Överallt i samhället sitter folk och utför mängder av inproduktivt arbete som inte leder till mycket. Inte underligt att vanligt folk kommer i kläm.
Nuvarande regering håller igen på resurser till kommuner och landsting. Förhoppningsvis finns det en tanke om att organisationerna skall effektivisera och använda resurserna till produktiv verksamhet. Således prioritera verksamheten till det den urspringligen är till för.
Lyckligtvis sköter sig sveriges produktiva resurser väl. Jag tänker på det handelsöverskott om 11 miljarder som rapporterades för december månad i går, trots internationell finanskris. Det är starkt.
Starkt är det också med den utveckling för den privata sektorn som varit sedan 1970 talet. 1970 hade Sverige 2 929 000 människor sysselsatta i den privata sektorn mot 802 000 i den offentliga. 2007 var motsvarande siffror 2938/1507 i tusental . Således en fördubbling av den skattefinansierade sektorn och status qou för den privata (Källa: DI 090126).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0