Olsson

Jag satte mig som vanligt efter cykelturen denna gång blev det Kilsrundan med datorn och en mixed öl på terrassen för att gå igenom de vanliga siterna. Kom till GP och får gåshud över hela kroppen. Olsson har hoppat 17,24 i Ögrgrytes öppna klubbmästerskap.
Drömmen vore att få se denne yngling överst på prispallen i VM i Berlin. Då kommer tårarna garanterat att trilla ned för kinderna när "Gamla Du fria spelas".

Annars en underbar dag efter väderdebaclet igår i samband med Götas GP tävlingar. Fantastiskt bra startfält med det beror väl på dels Karlstads goda rykte som arrangör men även på att friidrottstävlingar numera är en ganska sällsynt företeelse jämfört med sjuttiotalet då samtliga svenska elit idrottare tävlade sönder sig före internationella mästerskap.

Hjälpte grannen med att hämta ställning avsedd för målning av huset. Båda jobbade han i Sthlm så vad göra annat än att anlita goda vänner. Rent nöje att hjälpa till det lilla jag kan. Trevligt samspråk med uthyraren. Jag noterade hans bukliga överarmar och frågade om styrketräning. Jodå inte i dagarna men annars. Var det 125 eller 145 kg i bänkpress tre ggr?

Kommentar till ...

Kommentar till Insändaren i NWT 2009-07-13.
Signaturen " det leder någon vart " förlitar sig på att "de som arbetar på heltid" skall lösa samhällets problem och speciellt regionens kommunikations problem. Så borde det vara och är delvis. Politiker har visioner som omvandlas i demokratisk ordning till myndigheter och organisationer som skall ge invånarna service och utveckla samhället.
Tyvärr är det så att många av organisationerna fungerar inte som den  politiska tanken är tänkt. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Försvaret m fl organisationer är ex på myndigheter som har problem med sina mål. Problemen innebär tvivelaktigt utnyttjande av skattemedel.
I Värmland har v i ex på överorganiserade kommuner, landsting och inte minst Region Värmland. Därför behövs engagemang genom de medel som finns ex insändare som påverkar opinionen så att en annan ordning så småningom kan utvecklas. Tyvärr är det så att för få engagerar sig i debatten. När valet kommer vart fjärde år kan det vara så att många röstar precis som signaturen säger. Dvs de förlitar sig på myndigheter och auktoriteter och okritiskt följer det etablerade samhällets normer.
Därför är det inte så dåligt med enfrågepartier som det ibland hävdas. Men bäst vore om närdemokratin kunde utvecklas på något listigt sätt. Fler skulle då engagera sig när de ser att de kan nå resultat genom sitt engagemang.
Större städer har stadsdelsnämnder. Jag har förstått att någon sådan organisation inte finns inom Karlstads Kommun,
Möjligen kunde det vara en bra ide att i stället för att bygga på organisationerna uppåt istället vända på triangeln och bredda basen.
Så lägg ned Region Värmland och lägg medlen på att fördjupa demokratin och folkstyret.

Åtgärder för att förbättra folkhälsan, miljön och privat ekonomin

Miljöarbetet i dag karakteriseras av att åtgärder skall genomföras på ländernivå eller globalt men viktigt är också att enkilda individer eller grupper av befolkningen förändrar sitt beteende i ett mer klimatsmart,ekonomiskt och hälsosamt sätt att leva. Du och jag kan inte förlita oss på att kommande Köpenhamnsmötet skall lösa världens problem utan vi måste vara kreativa och tänka ut lösningar som bidrar till att klimathotet förminskas. 

Och nu vet vi att mötet i Köpenhamn kommer att följas av otaliga möten oförmögna att fatta konkreta beslut.
 
Jag frapperas av vilken strid stöm av bilar som korkar igen centrala delar av stadskärnorna och inte bara där utan var helst jag befinner mig. I en stad så flyter en kontinuerlig ström av bilar på gatorna och till/från köpcentra. Jag förutsätter att människorna har ett ärende annars sätter de sig inte i bilen och planlöst åker iväg. Men i hur många fall går det lika bra att förflytta sig fem kilometer eller mindre med cykel.? Forskning har visat att en stor del av bilåkandet är just av den typen. Det överrsakar mig att inte lokala politiker och regionala ledare ser människors beteenden och vidtar åtgärder.

Jag pratade i dag med min lokale cykelhandlare. Presenterade ideen som redovisa nedan och han berättade att i hans område tar somliga människor bilen till Konsum affären två kilometer bort. Säkert inte ett ovanligt beteende utan rätt vanligt.

Hur många bilresor till arbetet motiveras med att "jag kan inte se ut som en ris buske i håret när jag skall ta emot de första kunderna"? Mängder av detaljer styr vårt vardagsliv i en riktning som inte är förenligt med framtida människors sätt att vilja leva.

Det effektivaste sättet att påverka människors beteende är genom ekonomiska styrmedel. Tre angelägna områden att förbättra borde vara folkhälsan, miljön och privat ekonomin. Uppifrån komna direktiv och regler är ingen njutbar väg att vidta förändringar på. Bättre då att små grupper av människor i demokratisk ordning får besluta om förändringar.

Samhälls strukturen består på många ställen i landet av bostadsområden som vars tillfart är en gata en s k matargata. Bostadsområdena är indelade i valdistrikt som många ggr sammanfaller med området vars enda infart är en matargata. Låt kommunstyrelsen besluta om att omröstning i valdistriktet skall ske om betalstation skall byggas. Åtminstone två sätt finns för att få detta genomfört dels medborgarförslag dels att genomn namnisamling i kommunen där en viss procent erfordras för att få en folkomröstning genomförd inom kommunen.

Genom att bygga en betalport vid infarten/utfarten belägger invånarna transporter till och från området med en avgift. Samtidigt som det vid en lämplig central knutpunkt upprättas en cykeluthyrningsstation vars nyttjande är gratis.

Nu är det naturligtvis så att det finns tusen invändningar och argument mot förslaget och särintressen som blir hotade. Men det övergripande målet är att förändra beteendet vars mål är att säkra framtida generationers välmående och då är det det som prioriteras.

Hur ekonomin skall utformas till projeket finns många ingångar i men investeringen kommer naturligtvis i början att vara huvudfrågan. En lösning är att området får ta det fulla ekonomiska ansvaret. Mot det talar de samhällsekonomiska vinster i form av förbättrad miljö och hälsa som kommer hela samhället till godo.

Avgiften vid betal stationen bör motsvaras av den marginalkostnad som bilåkandet en mil förorsakar. Således någonstans kring 20 kronor. Säkert finns redan nu underlag för att göra någotsånär träffsäkra kalkyler.

Det verkar finnas projektpengar dels på regional nivå dels på lokal kommunalnivå men även finns det experter anställda på regional och lokal nivå som kan söka medel på EU nivå.

Härliga dagar

I dag sol med moln på morgonen men en härlig temperatur vid pass 20 grader på morgonkulan. Njöt av solen i samband med att jag lyssnade på Täppas i Ring P1. Dödsstraffet bl annat var på tapeten. Skall samhället hämnas eller vårda förbrytare? Sverige har tagit ställning i demokratisk ordning och förordrar anpassning av förbrytare till ett li v efter avtjänat straff. En miniorotet är inte nöjda med den påföljden utan vill ha mera troligen av hämndbegär. Hur det är med anpassning och vård i fängelset är ju förstås en tveksam historia.

Klippte "gräsmattan". Förstår inte varför dessa långa strån skall dominera gräsytan. Hustrun planera att köpa en självgående klippare. Det blir ju förstås lättare för mig men svettdropparna kommer jag att sakna.

Chattade med sonen som jobbar och skall semestra i vildmarken. Vilken dröm tycker fadern.

Kollade från och till på "Touren". Norrmännen skojade med miljön i Cap d'age i dag orten för starten. I staden är det ingen sensation att människor går nakna på shoppingcentra  och naturligtvis på stranden är det en självklarhet.
Ringde grannen och frågade varför han inte hade köpt lägenheten i den staden i stället för annan ort.

Hustrun började att laga middag som innebar rotmos och fläsklägg. Inte ofta på menyn men sedvanligt gott.

Efter målgången i Perpingange pysslade jag i ordning för Kilsrundan. Blev en rejäl körning med snabbaste tiden upp till Kil, kanske rentav 48 minuter vid passagen över Arvikavägen. Höll skapligt till Grava kyrka men se'n tar den hårda öppningen ut sin rätt och krafterna sinar mot slutet. Men i alla fall nöjd med sluttiden 1,52.

Sjön avslutning på terrassen med ett glas rabarbervin.

Skolan

Alla har gått i skolan därför verkar det som alla skall vara med och bestämma om hur,när och varför. Dock är det så att vi har en profession som kallas för lärare. Mern de verkar ständigt eller i varje fall då och då kanske inte så ofta bli överkörda av elever och föräldrar som vet hur pedagogik skall vara och vilken pedagogik som passar bäst för min älskade unge. Understödda av främst forskare från Karlstad Universitet vars verksamhets kvalite ifrågasätts av högre instanser.
Inom andra kommunala verksamheter kan inte jag som kommun innnevånare komma och påstå att  verksamheten bedrivs på fel sätt och att hänsyn tas till argumenten. Möjligen kan jag föreslå förändringar som medborgare men hur sannolikt är det att mina förslag tas på allvar.
I skolan är det direkt access till berörd lärare som får ta emot både det ena och det andra från föräldrar.
Möjligen kan det också vara så att somliga lärare tackas för berömvärda insatser av elever och föräldrar. Är det någon som har hört om sådana aktiviteter i massmedia?

Sköna dagar

Ligger bekvämt tillbakalutad i skuggan på baksidan av huset och lyssnar på sommarprataren Cecilia Frode. Förmiddagen ägnade jag åt de senaste dagarnas rutin. Simma från bastun i dag visserligen bortom berghällen.
Småvågorna gör att det blir besvärligare. En och annan varmsup blir konsekvensen med efterföljande hostning som jag inte vill skall höras upp till de solbadande.
Åkte till Bergvik och köpte tolv kilo socker  och tryckte ned packetet i ryggsäcken. Sa tjenare till kommunalrådet Holm. Samtidigt med lunchen  kokade jag sockerlagen till rabarber vinet.
Detta skrivet vecka 27. Men publicerat först i dag. 

Flygplatsen och de Värmlänska företagens resebehov contra klimatsammanbrottet

Hur skall en skattebetalare i Värmland förhålla sig till klimathotet contra de värmländska politikernas agerande? Om det är så att det redan nu finns miljoner klimatflyktingar i världen, vars tillvaro har slagits i spillror på grund av den globala överklassens överkonsumtion och energifrossa skall då varje liten region agera tvärtemot internationella åtgärder och uppmaningar mot klimathotet?
Den uppfattningen får jag när jag läser Ristes och Olssons inlägg/svar i dagens NWT 2009-07-02. Således vi på lokal och regional nivå kan inte ta någon hänsyn till klimathotet om vi ens tror på det på grund av att värmländskt näringsliv måste snabbt ut i världen om de skall behålla sin konkurrenskraft.
Är det verkligen sant att konkurrenskraften sätts ur spel om det dröjer ett halvt dygn extra innan jag kan träffa min affärspartner? Vilka andra faktorer är avgörande för att produkten skall kunna säljas? Borde undersökningen som låtits utföras av konsultfirman Attityd ha innehållit fler frågor och kanske en fråga om hur företagen ställer sig just till att deras resa blir fördröjd ett halv dygn mot deras eventuella barns framtida sätt att leva med eventuella konsekvenser av vårt agerande i dag?
I tisdagens GP 06-30 del 2 sid 36 redovisar Stena Line hur företaget med dagens digitala teknik effektiviserat sin verksamhet och sparat 2,5 till 3 millioner i resekostnader. "En resa har ersatts med två digitala möten". Videokameror och chattprogram som snart är var mans/kvinnas egendom i hemmet är lösningen för att ersätta resandet redovisar Stena Line. Ett professionellt utrustat konferensrum kostar omkring 250 000 kronor. För den summan har Stena utrustat 30 konferensrum i olika länder. Ställ den summan mot de 3,2 millioner som Region Värmland redan har lagt ut på lobbyverksamhet för att få de Värmländska företagen att bidra till jordens uppvärmning. Jag är bestört och förbluffad.

I går

I dag har det varit en riktig sommardag. Började visserligen som vilken dag som helst med sedvanlig matlådeproduktion denna gång med köttfärsås och pasta. Länge sedan sist konstigt nog med sådan populär mat. Men det har å andra sidan blivit andra nyttigheter.
Därefter när hustrun givit sig av till jobbet blev det lite småplock i hemmets lugna vrå. Sommaren står ju vid dörren så avfärden för simturen till Skutis lät inte dröja på sig.
Väl vid bastun ingen tid att förlora. Snabbt i och lugna simtag bort mot berghällen som denna förmiddag passerades med någon hundra meter. Mest ungdomar på berghällarna men en och annan äldre dam och även par ju närmare bastun man kommer. Det är ålderskategorivis indelat på Skutis.
Träffar på två välmatade damer bakom bastun och ett livligt samspråk uppstår om både ditt och datt. Jag kände dom sedan flydda tider.
Så var det dax att sätta sig på cykelen och åka ned till sta'n för att fixa jästnärsalt och jäst till rabarbersatsen. Det är gott att ha något stärkande när Mars solen börjar krypa fram över horisonten. Väl åter på Henstad lite småprat med grann tösa som höll på med biltvätt. Maken var på arbete i Gbg. Funderade på att ta biken och möta honom i Säffle men det var i vanlig ordning lite hastigt påkommet. Bättre planering och aktiviteten kan sättas i verket.
Gott i alla fall med en försvarlig portion pasta och köttfärsås till lunchtravet. Inget spel på gång men i alla fall go underhållning med Professorn som berättade att han "satte" V65 på Arvika föregående kväll.
Så var det dax för undan städning och produktion av rabarbervinet. Alltid lite plock med diverse attiraljer som drar ut på tiden. Men till slut ryggläge på baksidan av huset i den nästan 30 gradiga skuggan. Härlig avslappning i en halvtimma.

Biken väntade på att aktiveras. Jag kände för en kortare tur över Sörmon via Önnerud. Snabbt över E18 ner mot Vänern och hamnade i en härlig avskild vik med berghällar i den underbara värmen. Gled nedför klipphällarna i vattnet och låg bara och skvalpade och njöt av stillheten. Ingen mänsklig varelse  varken syntes eller hördes jo långt ut i vattnet en tramp båt med ca fyra ungdomar som stojade. Vilken härlig stund.
Åter på biken för hemfärd över Bomsta och Skutbergsvägen.
Kommer hem då har grann tösa varit ute på en dryg timmas inlines åkning. Berättade i alla fall om mina äventyr.
Kvällen avslutades med lite sallad och skinka när hustrun kom åter från sitt förvärv. Vilken god Bacardi drink som avslutning.

RSS 2.0