Kommentar till ...

Kommentar till Insändaren i NWT 2009-07-13.
Signaturen " det leder någon vart " förlitar sig på att "de som arbetar på heltid" skall lösa samhällets problem och speciellt regionens kommunikations problem. Så borde det vara och är delvis. Politiker har visioner som omvandlas i demokratisk ordning till myndigheter och organisationer som skall ge invånarna service och utveckla samhället.
Tyvärr är det så att många av organisationerna fungerar inte som den  politiska tanken är tänkt. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Försvaret m fl organisationer är ex på myndigheter som har problem med sina mål. Problemen innebär tvivelaktigt utnyttjande av skattemedel.
I Värmland har v i ex på överorganiserade kommuner, landsting och inte minst Region Värmland. Därför behövs engagemang genom de medel som finns ex insändare som påverkar opinionen så att en annan ordning så småningom kan utvecklas. Tyvärr är det så att för få engagerar sig i debatten. När valet kommer vart fjärde år kan det vara så att många röstar precis som signaturen säger. Dvs de förlitar sig på myndigheter och auktoriteter och okritiskt följer det etablerade samhällets normer.
Därför är det inte så dåligt med enfrågepartier som det ibland hävdas. Men bäst vore om närdemokratin kunde utvecklas på något listigt sätt. Fler skulle då engagera sig när de ser att de kan nå resultat genom sitt engagemang.
Större städer har stadsdelsnämnder. Jag har förstått att någon sådan organisation inte finns inom Karlstads Kommun,
Möjligen kunde det vara en bra ide att i stället för att bygga på organisationerna uppåt istället vända på triangeln och bredda basen.
Så lägg ned Region Värmland och lägg medlen på att fördjupa demokratin och folkstyret.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0