AMF bonusar

Ledningen för fackens och arbetsgivarnas pensionsbolag, AMF, får dela på 17 miljoner kr i bonus.

Samtidigt får ca två miljoner kunder hos AMF sänkta pensioner och återtag av pensionskapitalet på totalt 17 miljarder kr i år.

Enligt Dagens Industri har tio chefer och nyckelpersoner i AMF Pension ett bonustak motsvarande tolv månadslöner.

Värdet på kontobeskeden skrivs ner med åtta proc, 17 miljarder kronor. Det gör att 350.000 pensionärer får sänkt pension 100-150 kronor/månaden.

Christer Elmehagen, som var vd för AMF 1998-2008, tjänade 5,1 miljoner kronor i fjol, plus 9 miljoner kronor i pensionsavsättningar. Den rörliga delen av lönen var 25 procent.

Vice vd Ingvar Skeberg tjänade 5,1 miljoner kronor, varav bonusen stod för 1,3 miljoner.

Samtidigt får 2,5 miljoner kunder i AMF Pension ett återtag av preliminär återbäring.

AMF Pension är ett av Sveriges största pensionsbolag med 3,8 miljoner sparare. Det ägs gemensamt av LO och organisationen

Ovanstående går att läsa på morgonens text TV sida. Konsekvensen hos löntagarna borde vara generalstrejk och att lämna facket. Men vem skall organisera aktiviteterna? Svenska löntagare har det för bra. Aktiviteter som organiseras i andra länder som Frankrike och nu senst Lettland och Island kommer vi inte att få se i landet.

Lama protester i TVs morgonsoffor som bara pensionärer och andra som står utanför arbetsmarknaden har tillfälle att se är de enda aktiviter som blir följden. Svenska folket är förlamat av melodifestivalen, Let's dance och alla sportreferat samt Viktorias och Daniels pågående romans. Undrar hur det kommer att se ut om följden av pågående finansiella/klimat kris urartar till något riktigt allvarligt som ingen prognosmakare har haft en aning om?

Det skall bli intressant att se hur den alltid leende Wanja Lundby Wedin som huvudägare i AMF kommer att förklara sig i nyhetsmedia.
Reklamen i TV rutan som varje dag presenterar AMF som det bästa bolaget att placera löntagarnas medel kommer att framstå som ett hån.
Nu säger den lugne löntagaren att vi måste ha duktiga och in initiativrika människor som hanterar kommande pensioner på bästa möjliga sätt.
Sanningen är den att till en mycket stor procent är det helt avgörande hur internationell handel och därmed ekonomi utvecklar sig och det kan ingen små påve i det starkt internationellt beroende lilla Sverige påverka. Alltså kan löntagarnas medel placeras enligt ett index som endast behöver administreras av en dator när programmet är klart. Hur pass stor del som skall placeras i aktier och företags- eller statsobligationer kan också avgöras av en styrelse en gång om året eller eventuellt justeras flera gånger vid styrelsesammanträde precis som räntan justeras efter den ekonomiska turbulensen.

Nästa gång Wanja Lundby Wedin och även ordföranden för TCO  visar sig offentligt borde hon/han tårtas eller bli överöst av ruttna tomater.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0