Diverse

I dag debatteras det flitigt på DA om SAAB. Björn Elmbrandt har skrivit ett inlägg som människor har synpunkter på. Jag rekommenderar läsning. http://www.dagensarena.se/text/2009/11/industridoden-fortsatter?showcommentform1=1#commentshash1.

Jag tog cykeln till bibblan vid elva tiden efter de sedvanliga morgonrutinerna för att lämna tillbaks Jan Guillous bok. I snabbhyllan upptäcker jag Steve Sem-Sandbergs aktuella bok "De fattiga i Lodz". En Roman om ett judiskt getto som nazisterna inrättade i staden Lodz. Ursprungligen fanns där 250 000 invånare. I juli 1944 när de sista transporterna till förintelselägren gick fanns det ca 800 människor kvar.

Jag brukar när jag är på bibblan gå till tidningsavdelningen och bläddra igenom Veckans Affärer och Affärsvärlden.
Läste igenom en artikel av f d chefen för DNs ledarsida Niklas Ekdahl. Artikeln handlade om den pågående debatten om fördelningen mellan pappa och mamma dagar vid barnledighet. Niklas förslag gick ut på att minska tiden överhuvudtaget för föräldraledighet samt att fördela tiden lika mellan föräldrarna. Eftersom pappa i dag bara tar ut 20% av lagstadgad tid och det inte finns anledning att tro att papporna skulle förändra beteendet så skulle förslaget innebära många miljarders besparing för statskassan.
Irriterande med mobiltelefoner som ringer inne på bibblans läsavdelning och människor inte har vett att avlägsna sig därifrån utan lugnt sitter kvar och babblar.

Åter hemma för ärtsoppa och några hårda ostsmörgåsar framför Dagens Rätt. Svanstedt har fått körkortet indraget för att ha kört 111 km/tim på 70 väg. Otur slarvigt också! Vittnena i den pågående rättegången blev hårt ansatta av Silbersky. Något måste ha hänt på S gård. Frågan är hur frekvent och långvarigt metoden har hållit på?

Säkert finns det många obscyra metoder att få hästarna att springa fortare. Säkert är det så att utav alla hästar som kommer till tävling är det kanske 10% som av egen fri vilja springer det fortaste de kan. De flesta djur är tämligen lata och ger sitt yttersta först när verklig fara föreligger eller möjligen i en tävlingssituation.

Att i kombination med en harmlös aktivitet  mot hästen eller utrustningsförändring som att fälla ett norskt huvudlag och samtidigt utdela smärta kan säkert ha prövats av travtränare. Vitsen är att när utrustningsförändringen görs i tävlingssammanhang så har hästen lärt in beteendet att springa fortare på grund av att han tror att smärta skall bli följden.

Att plåga och smärta en enda häst är förstås inte just.


Rättegången mot Svanstedt

S är anklagad för djurplågeri tillsammans med två andra tränare.

Svanstedt uppfattas av mig och andra som en trulig person som är svårtillgänglig när det gäller TV interviewer.

Den pågående rättegången skall jag följa med intresse.

Jag fäste mig vi en bandad inspelning från rättegången då S kommenterade en fråga från åklagaren med "vem skulle vilja sitta en halvmeter bakom en häst som blivit utsatt för grisfösare".

S redogjorde för en incident när en anställd skulle sko en häst. Inte bara en gång utan flera var den anställde som nu är kusk och tränare inte snäll mot hästarna när skon skulle sättas på. S tvingades avskeda vederbörande.

Dagens Rätt rapporterar från rättegången då sätter jag mig i soffan tillsammans med dagens lunch. I dag förhörs nio vittnen som samtliga i förundersökningarna har förklarat att S använt grisfösare för att få hästarna att springa fortare.

Vad skall jag tro?

Senast lästa bok

Läs den! Jan Guillous "Ordets makt och vanmakt" "Mitt skrivande liv".

För någon månad sedan flammade en debatt upp om att G inte hade avslöjat sitt samarbete med KGB på 70 talet.
Ingenting övrigt nämndes om innehållet i boken i varje fall som jag uppfattade.

Förhållandet att G som det utvecklades i debatten hade varit ryss spion förstår jag konstruerades av kvällspressen och eventuellt några kulturnissar. Och allmänheten är inte sena att haka på i ex ring P1 och insändare.

Bättre hade varit att rapportera om de drev G varit utsatt för och som han beskriver i boken på ett lysande sätt. Främst naturligtvis IB historien men mycket annat som jag kommer ihåg många gånger var löpsedels stoff på kvällstidningarna..

Bl  mycket som G redogör för är när hans mamma förlöjligas som källa och inte trovärdig.

Jag blir imponerad av hans sätt att hantera isoleringen i häktescellen på Kungshol,men under pågående IB utredning. De två kompanjonerna Isacsson och Bratt bröt ihop men inte G. G sysselsatte sig med att skriva en bok.

När succeerna med Hamilton böckerna inträffade förändrades svenskarnas läsvanor från utländsk litteratur till Gs böcker följda av Mankell, Marklund m fl och inte minst Arn.

Ondskan refuserades av en enig svensk kritiker kår. Men inte av läsarna och till slut fick G den högsta utmärkelsen av Frankrikes författarförening.

I slutet av boken redogör G för hur Hamilton böckerna kom till med hjälp av f d IB chefen Birger Elmer som G av en slump träffade i en bankkö.

Än en gång. Läs boken. Jag hade turen att föregående torsdag upptäcka ett alldeles oläst ex på hyllan för snabblån på Stadsbibblan. Jag trodde aldrig jag skulle hinna med de 460 sidorna på en vecka.

Debatt Värmland

I dag finns på NWT debatt ett intressant kritiskt inlägg av två Värmländska entreprenörer och företagare angående den berömda värmländska klusterverksamheten som det rapporteras intensivt om i media och som drar inte ovesäntliga mängder skattemedel.

Själv ritade jag för knappt ett år sedan ihop ett debattinlägg som svar på en artikel som hövdingen och regionrådet hade skrivit just om klusterverksamhetens förträfflighet.

Som författarna påpekar finns det många politiska bubblor att granska. Mycket prat och lite effekt och framförallt en sjuhelsikes massa skattemedel som går upp i rök och som kunde ha använts till de politiska mantra begreppen skola, vård och omsorg.

Jag har ställt en fråga angående den orgie av riskkapitalbolag som har etablerats de senaste åren huvudsakligen finansierade med skattemedel men väntar på svar. 

Jag undrar var den granskande journalistiken hos VF och NWT finns?

Vattenfall och statlig ägarstyrning

Svenska spel vill att så många som möjligt spelar på alla de nästan 100 tal produkter de erbjuder till allmänheten samtidigt som företaget och i synnerhet staten inte vill att någon kund skall spela skjortan av sig.

Systembolaget vill sälja så mycket alkohol till allmänheten så att företaget får en rejäl avkastning på insatt kapital och kan levrera medel till statbudgeten samtidigt som politikerna eller ägarna inte vill att någon skall förlora allt för många hjärnceller.

Vattenfall vill på samma sätt nå en så hög vinst som möjligt på sin affärside att sälja el till inte enbart svenska kunder utan har också köpt in sig på den europeiska marknaden för att levrera till den svenska statliga kassakistan samtidigt skall CO2 utsläppen inte bli för stora i de tyska koldrivna kraftverken.

Således ofta målkrascher i den statligt ägda företagsstrfukturen.

När Vattenfall försöker att fullfölja sin affärside genom att sälja en del av sin verksamhet för att som VD och styrelse har uppfattat det levrera så stor avkastning som möjligt till statliga kassan och till råga på allt helt i enlighet med regeringens långsiktiga målsättning att kärnkraften på långsikt måste vara en vesentlig del av framtida energiförsörjning köpa in sig i engelsk kärnkraft blir det stor turbulens.

Helt plötsligt blir det kaos kring ägarstyrningen som inte har förändrats sedan vardet 1992? Nu vaknar plötsligt gamla regeringen och även den nya och förstår att direktiven måste ändras.

Jag som medborgare blir total förvirrad och frågar mig är det bra att staten sköter bolag som skall konkurrera på marknaden med andra aktörer? Ledningen i bolagen måste naturligtvis rätta in sig och driva bolagen på lika villkor som de som de konkurrerar med. Det långsiktiga samhällsintresset kommer i skymundan.

Sälj och betala av på statsskulden. Vattenfall värderas säkert till över 500 miljarder därmed är knappt halva statsskulden borta.

Lite om fotbollen

När Lagerbäck lämnar över till Hamren önskar e:et vore utbytt mot ett  så är Sverige inte rankat bland de 50 bästa nationerna i världen. Lagerbäck hyllas som en hjälte. Underligt!

Kollar på landskampen mot Italien efter se'n hemkomst från styrketräningen.

Gamla synder upprepas. Inget nytt under solen. Hafsiga och chansartade passningar när vi går till anfall. Var finns tålamodet i passningsspelet? Fort som tusan till avslut. Var finns kvalitetssäkringssystemet i anfallsspelet?
När ser vi en svensk mittfältsspelare vända tillbaks mot eget försvar och slå en säker passning i stället för dessa otaliga chanspassningar och luftpastejer?

Målvaktens utsparkar! När har vi sett Isaksson med en armpassning a la sippa Tinglöf sätta bollen i spel med en säker passning med armen som hjälp?

Håll bollen efter marken med ett säkert passningsspel. Vi är inte lika bra som Spanien och andra toppnationer. Vi måste chansa med ett bra passningspel och inte ständigt ge bort bollen.

Håll bollen inom laget så har vi en chans att avancera till fyrtionde plats oavsett om kaptenen heter Hamren eller någon annan av de tjugo tänkbara kandidaterna.

Hamrens ide är att genom gruppdynamik få laget att prestera mot en eventuell semifinal i kommande VM. Föga sensationell metod. Men försöka går alltid.

Varför dessa meningslösa träningslandskamper? Är det för att hålla fotbollsförbundet sysselsatta under vinterhalvåret? Thailandsresa väntar. Bra så. Träna hemma med reserverna på plastgräset, det ger mer hårdhet i kylan emot att slita ut kroppen i trettio graders värme. Så klart inte så kul för ledarstaben att stå och frysa tårna i svensk vinterkyla och med ögonlocken nedtyngd av regndroppar. Bättre att ligga och steka de välfyllda bukarna i gassande solsken med färgglada drycker vid sidan.

Det verkar som om Irland och Slovenien tar en VM plats. Kul att Elfenbenskusten slår Tyskland i en vänskapsmatch. Upprepas det i VM?

Slutkommentaren ovanligt dum av Härenstam: Om Isaksson hade nickat in hörnan vilken succe för Hamren. Avgå som kommentator!

Heja Portugal!

Hur mäter vi mod och utstrålning? Gigermätare?

Afghanistan

I dag skriver en av Dagens Arenas debatörer en artikel om A. och har synpunkter på militär insats contra civil.
http://www.dagensarena.se/text/2009/11/sveriges-skamliga-beteende-i-afghanistan?showcommentform1=1#commentshash1
Eftersom jag ägnade en del av gårdagen åt att följa en hearing i försvarsutskottet tyckte jag det var läge att kommentera artikeln.


Min analys

Utvandringen från Sverige vid sekelskiftet har bidragit till dagens välstånd. Utan utvandringen hade vi i dag varit ca 15 millioner invånare och ett relativt fattigt land.

Jag läser om Försäkringskassans senaste rapport om höga sjuktal för unga människor. Med jämna mellanrum frågar olika aktörer om varför landet utmärker sig som det sjukaste i den rika delen av världen. Varför är vi sjukare än Norge och Danmark?

Självklart är det så att det är svårare att organisera ett land med många invånare och stor yta. Detta enkla faktum förbises av många analytiker på FK. Men det är ett alltför enkelt bidrag till debatten.

Danmark har 5,5 millioner invånare och Norge 4,7. Sverige 9 millioner.

Varför är sjuktalen och arbetslösheten högre ju längre norr ut vi kommer? Självklart har det med avstånd och glest befolkade områden att göra. Korvförsäljaren i Vilhelmina har inte lika många kunder som affären i gamla sta'n.

Vi är ett genomorganiserat samhälle. Enkla jobb har försvunnit från många företag. Nu anställs inte sonen på bruket när pappa pensioneras. Det finns helt enkelt inte plats för människor med deffekter eller onormaliteter annat än på samhall och olika av samhället inrättade organisationer för att ta hand om de som inte platsar.

Politikerna står i riksdagens debatter vecka efter vecka och tjafsar om arbetslinjen contra bidragslinjen. Meningslösa debatter upprepas i det oändliga. Ingenting skiljer oppositionen från regeringen annat än en löjlig retorik. Alla vet att landet för att nå upp till anständiga arbetslöshetssiffror är beroende av den utländska efterfrågan.

Politikerna pratar högljutt om utbildning. Vad är det för utbildning en individ som har gått tretton år i skola efterfrågar? Arbetsmarknadsutbildning blir meningslös. När efterfrågan skjuter i höjden vid nästa högkonjunktur anställs folk och utbildas i de specifika jobb som företagen efterfrågar.

Hur många organisationer förutom FK är det som livnär sig på att analysera den million av befolkningen som har det fattigast? Lägg ned arbetsförmedlingen och halvera antalet riksdagsledamöter med flera organisationer och dela ut medlen till "de fattiga".


Vaccination

Strax före kl 0800 träffade jag grabbarna i entren till skolan. Jag fungerade som medföljande anhörig. Pratade kort med pappa som var på väg och vid järnvägsstationen.

I skolans bibliotek var det kö till vaccinationen. Vi fick nummer åtta. Vi satt och småpratade under väntetiden och kollade på rektorn som ropade upp numren.

Hälsade på min dotters gamla gympalärare som berättade att hon hade fått sprutan i fredags och allt hade gått bra.

Kollade på en man som kom in i bibblan och som jag kände igen men inte kunde placera. Till slut ramlade polletten ned och det var en av jobbarkompisarna på kommunen. Pratade kort med honom och förklarade minnesförlusten. Det verkade som han hade känt igen mig på momangen. Är demensen på väg?

Snart blev det vår tur och efter en kort väntan i rummet strax innan själva vaccinations verkstaden var det dax att träffa syrrorna. Själv blev jag glatt överraskad över att få en spruta. Jag frågade spontant rektorn när vi ropades upp och han svarade: "självklart får du ett stick som medföljande anhörig".

Så var det dax för sticket. Pojkarna var inte ett dugg nervösa utan slappnade av i muskulaturen i vänster arm för högerhänta. Efter att grabbarna hade i tur och ordning vaccinerats var det min tur att sätta ned baken i stolen.

Syrran tvättade med en liten lapp där sticket skulle placeras och så kom sprutan på plats. Faktiskt ingen smärta utan allt var klart och smärtfritt. Syrran förklarade att vi inte skulle bli rädda om armen så småningom blev lite röd och svullen med lite ont.

Grabben som var under tretton skulle få ytterligare en spruta i februari.

På väg ut hann jag tacka rektorn för vänligt bemötande och fick en mugg äppelsaft.

Tog adjö av grabbarna som verkade må bra och var som när vi träffades en halvtimme tidigare kanske något gladare. 

Kul aktivitet för mig som inte möter arbetslivet i vardagen numera. Och till på köpet fick jag gå före i kön trots att jag inte tillhör någon riskgrupp.

Samtidigt som jag skriver detta lyssnar jag på ring P1. Program värd denna fjorton dags period är min favorit Täppaz. Lyssnar på en läkare som ringer in och förklarar att vaccinationen är fullständigt onödig och ett konstigt samhällsfenom som beror på det allt mer tilltagande övervakningssamhället. Har jag gjort fel omigen?


Energin

Jag har de senaste veckorna lyssnat på två hearingar där vetenskapen presenterat lösningar på klotets energi problem.
Lagra koldioxid under jorden.
Suga upp koldioxid ur luften
Att ta tillvara solenergin kräver ett minimum av Saharas yta. Solkraftverk håller på att byggas och är i drift i Spanien.
Sverige är världsmästare i överföringsteknik av el så det är tydligen inget stort problem.
Att utnyttja ett ämne som heter torium.
Vind och våg kraft.
Alla alternativen presenterades som fullgoda alternativ för försörjning av jordens energibehov. Med solenergin som det allra tyngsta alternativet.
Dessutom pågår forskning på KTH där tekniken inte är att klyva utan att slå ihop några atomer. Visserligen inte kommersiellt gångbart förrän någon gång 2050 men ändå.
Lägg därtill den enorma potential som finns i att effektivisera energianvändningen.

Märkligt att kärnkraftsförespråkare fortfarande hävdar att denna kraft fortfarande är en del av lösningen och har en så'n tyngd i debatten.
Själv har jag haft ringa kunskap och trott mig förstå att kärnkraft är den stora lösningen på energibehovet men att ta del av forskares och experters kunskaper gör att jag svängt och tror på alternativa lösningar.

Problemet är att politiker inte agerar med prismekanismerna nog kraftigt. Naturligtvis beroende på att klimathotet inte ännu prioriteras nog kraftigt. Omprioriteringen kommer när tröskeleffekterna ger sig till känna.

Senast lästa bok

"Allt vi här drömma om" av Erik Wijk

Tragisk dokumentär skildring av en sons uppväxt i skuggan av en förmögen köpmansläkt och den välkända redar familjen Broström.

Pappan från den förmögna köpmansläkten/redarsläkten gifter sig med en vanlig kvinna. Skilsmässan kom tidigt på grund av faderns förändrade beteende till isolering och grubblerier. Kontakten avbröts med barnen på moderns initiativ på grund av moderns rädsla för faderns oberäkneliga beteende. Barnen var då sex och tio år.

Faderns uppväxt präglades av att ej bli sedd av sina föräldrar. Föräldrarna levde livet med långa resor och avsaknad av kontakt med barnen.

Faderns isolering och att gå upp i Swedenbergs litteratur sker först i hemmet i en villa öster om Göteborg. Efter ett tag isolerar han sig i en stuga i skogen utanför Hova.

I vuxen ålder försöker sonen att få kontakt med pappa och lyckas också få till ett sammanträffande som varar ett dygn i stugan.

Arvstvister och domstolsförhandlingar är de gånger son och far träffas.

Boken får mig att fundera över min egen relation till min egen pappa. 

Författaren har många djuplodande analyser om hur uppväxten präglar en människa och  konsekvenser för relationerna i vuxna livet till barn och medmänniskor.

Det underliga med pappan är att han trots sin isolering i stugan uppträder belevat och socialt när han tvingas umgås med andra människor i samhällen han besöker för inköp av varor och andra tjänster som han har behov av.

 

Glädjande

Jag läser en krönika i DN http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varmen-varar-i-tusen-ar-1.990001.

Det mest fundersamman för mig och antagligen många som är mer förutseende än den vanlige i dagens beteende som mänskligheten utövar är bilåkandet. Snart kommer vardagen för många att stoppas och förändras ungefär som när Berlin muren föll. Ingen anade det förrän det helt plötsligt var ett faktum från den ena dagen till den andra.

Vilket tillfälle till gemenskap och utbyte av tankar det kommer att skapas när folksamlingar vid kollektivhållplatser och torg mm kommer att mångdubblas till följd av att bilåkandet inte längre uppmuntrar till ensamhet i köer.

Cyklar och cykelkärrot kommer att bli det dominerande inslaget i gatubilden. Köpcentra förslummas eller får alternativ användningar som inomhusarenor för diverse aktiviteter. Stora parkeringsytor friläggs för alternativ andvändning.

Motorvägar görs om till grandiosa cykelstråk och skidstråk och för den som så vill stav- och rullskridskoåkning. Tänk tanken att kunna på åtta timmar för en någotsånär vältränad individ ta sig per cykel de tjugofemmilen till Göteborg med en bra cykel på ett asfaltstråk slätt och utan hinder. Ungefär som när en cykelklunga susar fram i Tour de France utan fruktan för mötande bilister.

Kommer förtätningen av städerna att öka? I ett sådant samhälle borde det vara önskemålet men å andra sidan fordras att människor mer ägnar sig åt självhushållning. För det fordras att landsbydgsbefolkningen ökar och producerar det som stadsmänniskan skall leva av. Närhet till maten i form av självplockning av livets nödvändigheter kommer att bli vardag.

Staliga tjänstemän och politiker som sitter och kliar sig i håret över övervikten i samhället kan ägna sig åt vesäntligare uppgifter.
http://www.dn.se/opinion/debatt/idrottsrorelsen-lever-inte-upp-till-statens-folkhalsomal-1.989992

Å andra sidan varför fungerar inte det förbyggande hälsoarbetet på vårdcentraler? Motion på recept? Fungerar det för den individ som redan är på det sluttande planet till följd av inga motionsvanor och felaktig kost?

Statliga åtgärder genom idrottsrörelsen för att förebygga ohälsa. Trot den som vill.

Inget kan på verka mänskligheten annat än dramatiska förändringar som en konsekvens av yttre påverkan som krig och naturkatastrofer som definitivt förändrar levnadsvanor.





Superfängelse

Som alternativ till superfängelse lanserar jag en ide om full frihet i naturen för fångar. Ja det hörs på namnet att jsg inte gullar med brottslingar utan kallar individerna för deras rätta epitet efter domstolsförhandlingar.

Men istället för att bygga betongbunkrar varför inte bygga ingenting. Låt naturen och fysiken bli brottslingarnas naturliga fängelse.

Låt förövarna vandra med fullpackad ryggsäck och eventuellt tyngder runt midja,vrister  och handleder allt efter den fysiska statusen. Rymningsbenägenhet noll. Efter en ansträngande vandring på barrtäckta stigar åtta timmar om dagen är det ingen av människa född varelse som tänker på annar än vätska och föda.

Bygg superfängelset från Ekshärad i norra Värmland eller var nu Kungsleden börjar till dess slutmål uppför Kebnekajse. Fångarna vandrar dagligen ett visst pensum kilometerar allt efter bedömd fysisk status och brottets svårighetsgrad och slår vid mörkrets inbrott läger och tillreder den torrskaffning som ryggsäcken bjuder.

Hur långt skall en fånge vandra? Mycket enkelt. En straffskala liknande dagens förvandlas från år till kilometer.
Livstids fängelse innebär att fången lär känna rutten längs Kungsleden som sin egen handske.

Fritagningsförsök blir komplicerade. Först skall den blytunga ryggsäcken kopplas av och eventuella andra tyngder  och under tiden hinner den nationella insatsstyrkan vara på plats och ta hand om eventuella kompisar.

Insatsstyrkan kan kombinera sin eventuella sysslolöshet med naturvårdande insatser längs Kungsleden och guida turistgrupper.

Fångarnas anpassning till det civila samhället underlättas genom dagliga konfrontationer med turistgrupper.

RSS 2.0