Min analys

Utvandringen från Sverige vid sekelskiftet har bidragit till dagens välstånd. Utan utvandringen hade vi i dag varit ca 15 millioner invånare och ett relativt fattigt land.

Jag läser om Försäkringskassans senaste rapport om höga sjuktal för unga människor. Med jämna mellanrum frågar olika aktörer om varför landet utmärker sig som det sjukaste i den rika delen av världen. Varför är vi sjukare än Norge och Danmark?

Självklart är det så att det är svårare att organisera ett land med många invånare och stor yta. Detta enkla faktum förbises av många analytiker på FK. Men det är ett alltför enkelt bidrag till debatten.

Danmark har 5,5 millioner invånare och Norge 4,7. Sverige 9 millioner.

Varför är sjuktalen och arbetslösheten högre ju längre norr ut vi kommer? Självklart har det med avstånd och glest befolkade områden att göra. Korvförsäljaren i Vilhelmina har inte lika många kunder som affären i gamla sta'n.

Vi är ett genomorganiserat samhälle. Enkla jobb har försvunnit från många företag. Nu anställs inte sonen på bruket när pappa pensioneras. Det finns helt enkelt inte plats för människor med deffekter eller onormaliteter annat än på samhall och olika av samhället inrättade organisationer för att ta hand om de som inte platsar.

Politikerna står i riksdagens debatter vecka efter vecka och tjafsar om arbetslinjen contra bidragslinjen. Meningslösa debatter upprepas i det oändliga. Ingenting skiljer oppositionen från regeringen annat än en löjlig retorik. Alla vet att landet för att nå upp till anständiga arbetslöshetssiffror är beroende av den utländska efterfrågan.

Politikerna pratar högljutt om utbildning. Vad är det för utbildning en individ som har gått tretton år i skola efterfrågar? Arbetsmarknadsutbildning blir meningslös. När efterfrågan skjuter i höjden vid nästa högkonjunktur anställs folk och utbildas i de specifika jobb som företagen efterfrågar.

Hur många organisationer förutom FK är det som livnär sig på att analysera den million av befolkningen som har det fattigast? Lägg ned arbetsförmedlingen och halvera antalet riksdagsledamöter med flera organisationer och dela ut medlen till "de fattiga".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0