Senast lästa bok

"Allt vi här drömma om" av Erik Wijk

Tragisk dokumentär skildring av en sons uppväxt i skuggan av en förmögen köpmansläkt och den välkända redar familjen Broström.

Pappan från den förmögna köpmansläkten/redarsläkten gifter sig med en vanlig kvinna. Skilsmässan kom tidigt på grund av faderns förändrade beteende till isolering och grubblerier. Kontakten avbröts med barnen på moderns initiativ på grund av moderns rädsla för faderns oberäkneliga beteende. Barnen var då sex och tio år.

Faderns uppväxt präglades av att ej bli sedd av sina föräldrar. Föräldrarna levde livet med långa resor och avsaknad av kontakt med barnen.

Faderns isolering och att gå upp i Swedenbergs litteratur sker först i hemmet i en villa öster om Göteborg. Efter ett tag isolerar han sig i en stuga i skogen utanför Hova.

I vuxen ålder försöker sonen att få kontakt med pappa och lyckas också få till ett sammanträffande som varar ett dygn i stugan.

Arvstvister och domstolsförhandlingar är de gånger son och far träffas.

Boken får mig att fundera över min egen relation till min egen pappa. 

Författaren har många djuplodande analyser om hur uppväxten präglar en människa och  konsekvenser för relationerna i vuxna livet till barn och medmänniskor.

Det underliga med pappan är att han trots sin isolering i stugan uppträder belevat och socialt när han tvingas umgås med andra människor i samhällen han besöker för inköp av varor och andra tjänster som han har behov av.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0