Vattenfall och statlig ägarstyrning

Svenska spel vill att så många som möjligt spelar på alla de nästan 100 tal produkter de erbjuder till allmänheten samtidigt som företaget och i synnerhet staten inte vill att någon kund skall spela skjortan av sig.

Systembolaget vill sälja så mycket alkohol till allmänheten så att företaget får en rejäl avkastning på insatt kapital och kan levrera medel till statbudgeten samtidigt som politikerna eller ägarna inte vill att någon skall förlora allt för många hjärnceller.

Vattenfall vill på samma sätt nå en så hög vinst som möjligt på sin affärside att sälja el till inte enbart svenska kunder utan har också köpt in sig på den europeiska marknaden för att levrera till den svenska statliga kassakistan samtidigt skall CO2 utsläppen inte bli för stora i de tyska koldrivna kraftverken.

Således ofta målkrascher i den statligt ägda företagsstrfukturen.

När Vattenfall försöker att fullfölja sin affärside genom att sälja en del av sin verksamhet för att som VD och styrelse har uppfattat det levrera så stor avkastning som möjligt till statliga kassan och till råga på allt helt i enlighet med regeringens långsiktiga målsättning att kärnkraften på långsikt måste vara en vesentlig del av framtida energiförsörjning köpa in sig i engelsk kärnkraft blir det stor turbulens.

Helt plötsligt blir det kaos kring ägarstyrningen som inte har förändrats sedan vardet 1992? Nu vaknar plötsligt gamla regeringen och även den nya och förstår att direktiven måste ändras.

Jag som medborgare blir total förvirrad och frågar mig är det bra att staten sköter bolag som skall konkurrera på marknaden med andra aktörer? Ledningen i bolagen måste naturligtvis rätta in sig och driva bolagen på lika villkor som de som de konkurrerar med. Det långsiktiga samhällsintresset kommer i skymundan.

Sälj och betala av på statsskulden. Vattenfall värderas säkert till över 500 miljarder därmed är knappt halva statsskulden borta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0