Förebyggande hälsovård

Från och till förs debatt om hur kommande sjukvårdkostnader skall kunna finansieras mot bakgrund av en längre medellivslängd.

Träning i en eller annan form förespråkar många som en god förebyggande hälsovård.

Jag frapperas av det dåliga utnyttjandet av kommunala träningsanläggningar på förmiddagar och långt in på dagen. Till motionsspår och skogens naturliga stigar är det heller inte någon kö.

Själv funderade jag i dag när jag trampade cykel efter styrkepasset på att jag skulle vara stimulerad av att efter träningen ha tillgång till en billig eller helt gratis massage en kvart eller halvtimma.

Kanske kunde många bli stimulerade till att röra på sig om de efter passet blev uppmärksammade med en kvarts kroppsberöring.

Antag att en kommun av Karlstads storlek har ca 6 000 personer över 65 år. Antag vidare att 50% av personerna inte rör på sig. Om hälften av dessa kom i kontrollerad träning med den föreslagna stimulansen borde det ha en inverkan på kommande sjukvårdskostnader.

Det betyder att på Badhuset och i anslutning till andra kommunala anläggningar som Skutberget, Wåxnäshallen och Kronoparken skulle kommunen heltidsanställa massörer. Antag att en massör klarar av 20 personer per dag. Det betyder ca 400 på en månad. Det betyder att 4 massörer skulle klara av att gå igenom 1 600 personer på en månad. Dubbleras antalet massörer får varje motionär en knådning två ggr i månaden. Eller 3 000 blir masserade en gång i månaden.

Varje massör kostar ca en halv million per år. Rationaliserar kommunen och landstinget bort fyra mellanchefer så går det att finansiera åtta massörer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0