Ny Förbundskapten i fotboll

Ny förbundskapten för svenska fotbollslandslaget? Ta en av de svenska tränarna för vilket allsvenskt eller superetta lag som helst. Det är övermaga att tro att en ledare kan tillföra något extra. Kunskapen på plan är ja hur många procent skall jag dra till med är den helt avgörande faktorn. Jag skulle vilja gå så långt att jag föreslår att utse en spelare bland spelarna att föra befälet.

Varför bygga upp en övermaga organisation för ett landslag som är strax under femtiotalet bland världens nationer?

Till vilken nytta har det varit att ligga en månad under vintern och spela mot Venezuela, Colombia m fl? Bättre då att sammansvetsa gänget i den svenska vintern. Bara i Karlstad har vi tre plastmattor att träna teknik, snabbhet och styrka eller alla andra nödvändiga ingredienser som skall till för en världsspelare.

Om det nu är så att någon tror att en förbundskapten kan tillföra många procent så skall naturligtvis tränaren hämtas från Spanien. Där spelas en teknisk och initiativrik fotboll av absoluta världsklass. Bollen spelas efter marken och med ett tillslag samt med rörelse inom laget som är något alldeles extremt.

Men hur skall en tränare av den kalibern kunna tillföra otekniska svenska spelare en sådan kunskap på de veckosamlingar fyra till sex ggr per år?

Lösningen är att införa en permanent spansk organisation på svenska fotbollkansliet. Ca tio tränare med en ledare  i spetsen. Tränarna skall åka runt på de många plastmattor vi har i landet och träna utvecklingslagen.

Landet har en fantastisk resurs inte minst bland de många invandrar täta områden som finns i Malmö, Gbg, Sthlm och alla andra mellanstora och små städer i landet.

Men det helt avgörande börja att träna som gymnaster,simmare m fl idrotter.

Varför inte Tomas Bodström?

Kommentarer
Postat av: ulf

Hej Inge.

Du är skön.

Dina sista 3-4 blogginlägg kanske borde ha genomgått både stavningskontroll och gramatisk d.o. men skit samma, du får fram vad du menar.

Du hävdar stor tveksamhet till behovet av en förbundskapten och hänger hela tiden upp dig på spelarnas individuella skicklighet. Visst är detta oerhört avgörande för ett lags framgång MEN det finns även andra, viktiga faktorer som påverkar resultatet. Jag är fullt medveten om att man inte kan kompensera bristande teknik med mental styrka eller fysik men den första målsättningen måste ju ändå vara att varje spelare kommer/når upp till sin egen absoluta högsta nivå när man spelar i landslaget vilket endast sker på något enstaka undantag idag. Om alla skulle klara av detta så kan det räcka en bra bir eftersom motståndarna sannolikt också har spelare som har "dåliga dagar" och spelar under sin fa´ktiska kapacitet. Och hur får man då spelarna att nå upp till denna nivå? Jo, genom att skapa TRYGGHET både inom teamet och hos varje enskild spelare. Att lyckas med detta är ju, näst intill uteslutande en ledarskapsuppgift!! betydelsen av förbundskaptenen i detta avseende går inte att bortse ifrån. tror du att det Svenska Handbollslandslaget hade lyckats lika bra utan Began Johansson? Jo, kanske efter 5-6 år då hans ledarskap "satt sig" och mer eller ´mindre skapat en ny kultur i laget. Men i det första skedet (2-3 första åren) hade ju hans ledarskap en avgörande betydelse. Eller vill du påstå att en, då ung Magnus Wislander eller Stefan Löfgren skulle ha klarat denna uppgift som "spelande tränare/coach??"

Under mina 10 år med Färjestad vann dom två SM guld. Ett av dessa guld var följdriktigt eftersom FBK hade det bästa laget, sett till spelarna skicklighet i jämförelse med övriga lag MEN när man vann det andra guldet var FBK defenitift INTE det bästa laget om man skulle se till samtliga spelares individuella skicklighet. Kanske var man, i det avseendet tredje, fjärde lag i elitserien. MEN man vann, lika fullt guld DÄRFÖR att det var ett lag som var i harmoni, hade fullständigt tydliga roller och accepterade carandras olikheter, både som spelare och människor.Detta kompenserade bristande spelskicklighet!! Du kan aldrig bortse från vad ett BRA ledarskap betyder.

Hur är det f.ö..rent allmänt? Har läst att ryggen krånglar.. Nu har jag själv tränat minimalt (eller knappt det) senaste 3 veckorna och nu börjar det bli kärvt att cykla. En period med att kämpa mot tilltagande övervikt startar nu! En utmaning så god som något annat!

Bodström !!! Snacka om dubbelmoral! Jag säger som "Fille" sá:

"En kan inte lita på en djävul i något sammanhang"!!

Ses på Torsdag

Ulf

2009-10-11 @ 22:08:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0