Senast lästa bok

"Dom skall  ändå dö" av Gunnar Ekberg.
Författaren berättar om sitt liv som dubbelagent på 60/70 talet. Han värvades av "Firman" som var en underrättelseorganisation under regeringen som hade som syfte att kartlägga svenska vänster organisationer som KFML m fl och som i sin tur samarbetade med de palestinska befrielserörelserna.

Gunnar hade som hobby att dyka och hittade i Öresund ett ryskt fiskefartyg som hade förlist. Det visade sig inte vara enbart fiskefartyg utan hade utrustning som var synnerligen intressant för svensk underrättelsetjänsten. Sedan följde andra tjänster för den s k Firman. Och ett tålmodigt arbete att infiltrera vänsterorganisationerna.

Så småningom efter några år hade Gunnar blivit så trovärdig i KFML att han fick göra resor till mellanöstern och träffa organisatörerna för motståndet mot Israelerna. Hans kunskaper inom dykar gebitet kom till pass genom att han fick i uppdrag att utbilda två attackdykare som hade fått i uppgift att sänka ett amerikanskt kryssningsfartyg.
Attacken genomfördes och fartyget sprängdes i Beiruts hamn. Ingen kom till skada genom att alla passagerarna hade evakuerats genom den information som Gunnar hade överfört till Israeliska underättelsetjänsten.

Så småningom avslöjades Gunnar genom en tjänsteman i SÄPO som informerade Peter Bratt och Jan Guilleau och så blev IB affären till.

Läsvärt speciellt för oss som var 25/30 års åldern när det begav sig.

Svarta September som var en av de palestinska organisationer som utförde attacker mot Israeler. Den mest kända var attacken mot Israeliska idrottsmän i Munchen 1972. Jag var på plats inte så att jag hade någon känning av attentatet men konsekvensen blev att OS programmet i friidrott försköts en dag. Resdagen var fastställd och på det viset missade vi sista dagen med bl annat 1500 metersloppets final.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0