Dagens Arena

Björn Elmbrandt är en av ledarskribenterna i Dagens Arena. I dag tar han upp privatiseringsproblematiken samt det kostsamma systemet med stafettläkare. http://www.dagensarena.se/text/2009/09/privatiseringen-lacker.

Äntligen börjar Björn och kanske andra redaktörer på DA intressera sig för kostnadsdrivarna i samhället. Jag kommer i så fall att läsa DA med största intresse i framtiden.

Behövs det fler läkare i landet? Tveksamt! Vi är 9 000 000 millioner människor. Det finns 30 000 läkare. Således en läkare på 300 människor. Varje svensk har tillgång till en läkare en dag per år.

Jag menar att det behövs en översyn för att använda ett milt ord över hur landstingen fungerar. En läkare skall operera eller vad som nu behövs för insatser och inte administrera. Varför inte läkarna räcker till i Sverige beror på landstingets ledning. Landstingen skall bort och ersättas med bolagiserade sjukhus som fungerar självständigt och där varje yrkesgrupp har en klart definierad uppgift. Naturligtvis skall vården vara skattefinansierad som i dag.

Ex Värmland avskräcker. Här finns ett centrallasarett och sjukhus i Torsby och Arvika plus en mängd Vårdcentraler kompletterade med Vårdcentraler som kan utöva viss specialitet. Allt detta för knappt 300 000 människor. Naturligtvis skulle invånarna i Värmland få en bättre kvalificerad vård om resurserna koncentrerades till centralsjukhuset i Karlstad. Men vem politiker kan driva igenom en sådan reform? Bort med politiker som har en sjö av skattemedel att ösa ur från ett så allvarligt område som sjukvården.

Varför det fungerar som det gör nu beror på att politikerna har för mycket skattemedel att röra sig med. Vilket i sin tur beror på att staten har tillåtits att bygga upp en alltför kostsam apparat under flera decennier. Vi har haft välmenande politiker som trott på att deras visioner om ett tryggt samhälle för den stora massan och i synnerhet för de sämst ställda kan omvandlas med hjälp av kommunala och statliga institutioner.

Visst fungerar samhällsapparaten  på sina håll och kanter men som Björn mycket riktigt tar upp till alldeles för höga kostnader för den vanlige samhällsmedborgaren och till råga på allt kan kvaliteten ifrågasättas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0