Sammanslagning Karlstad - Hammarö

Karlstads kommuns vision om 100 000 invånare förverkligas omedelbums. Kollektivtrafiken effektiviseras säger ett kommunalråd. Redan finns samarbete inom några områden och ytterligare några förvaltningar drar fördel av sammanslagningen.

Kommuninvånarna är förstås först och främst intresserade av om kommunalskatten kommer att sänkas. Ingen företrädare andas om den utvecklingen i dagens NWT.

För en normalinkomsttagare i 300 000 kr nivån betyder en (1) kr skattesänkning dryga 3000 kr per år. Det är lika mycket som Reinfeldt ger de skattetyngda svenskarna i fjärde jobbskattesänkningen.

Nu är det förstås viktigt med bibehållen kvalitet i servicen till invånarna eller möjligen kan det visa sig att servicenivån kan sänkas eller höjas. Vilka verksamheter skall kommunen ägna sig åt? Här finns ett ypperligt tillfälle att skala bort all onödig verksamhet som bättre bedrivs av andra aktörer. Skall den mansdominerande Teknikförvaltningen nedprioriteras till förmån för äldrevården? Hur kan den byråkratiskt drivna skolverksamheten effektiviseras? Några exempel på frågor som engagerade medborgare kommer att diskutera isället för att det skall beslutas traditionsenligt av trötta kommunalråd.

Kommunerna har inför en förändring av det här slaget ett jättetillfälle att intressera invånarna för hur en kommun sköts och framför allt hur olika förvaltningar prioriterar och organiserar verksamheten. Här finns tillfälle att lufta många ideer när det gäller organisation av kommunens förvaltningar. Hur många förvaltningar behövs och vilka och för att få en prioritering av kärnverksamheterna hur skall organisationen se ut? Vem skall lyda under vem?

Karlstad och Hammarö är två av de kommuner runt Vänern som sannolikt kommer att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Det är viktigt att medborgarna i det här läget engagerar sig och utsätter nuvarande ledning för ett tryck som innebär att låt gå mentaliteten får sig en törn. Det är ändock den nuvarande unga generationen som kommer att få ta konsekvenserna av uteblivna beslut i dag.

Ett förslag är att ute i valdistrikten ordna en rad informationsträffar som kan utmynna i arbetsgrupper utvalda bland "vanligt folk". Detta kan resultera i en ide bank av medborgarförslag inför sammanslagningen.

Dels kan tjänstemän från förvaltningarna presentera verksamheten dels kan alla politiska partier få lägga fram sina ideer om vad fördelar och nackdelar består i.

Framförallt borde det ha en vitaliserande inverkan på demokratin. Säkert finns det både unga och gamla som kan ta steget in i politiken bara de synliggörs och får en chans att yttra sig i en församling och i samband med en målsättning som kan betyda något för plånboken.

Ett ypperligt tillfälle för att söka EU medel för ett projekt som har som målsättning att vidga demokratin i en regional avkrok av EU.

Säkert kommer medborgarna att ställa upp om sammankomsterna kan kombineras med en och annan trevlighet om det nu är kändisperson eller gourmetaktiviteter som erbjuds. 

Att enbart i traditionell ordning överlåta processen till ordinarie beslutsfattare skapar den vanliga nedtyngda byråkratin och och en skattetrött befolkning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0