Svensk fotboll

80 lag i Europa har kvalificerat sig till Champion League och Europa League. Inget av dem är från Sverige. Senast ett svenskt lag var i CL var 2001 då Helsingborg var i samma grupp som bland annat Rosenborg.

Det är märkligt att stora svenska städer som Umeå, Uppsala, Västerås, Norrköping, Växjö, Jönköping, Eskilstuna inte kan producera ett topplag. För att inte tala om misslyckande i stor regionen Skåne och den ungdomsproffssatsning som Malmö haft i många år. Visserligen har Göteborg och Stockholm fyra lag/stad i Allsvenskan men ingen av dem är i närheten av Europa ligorna.

Danmark och Norge är med i ligorna varje år. Undantag för Norge i år.

Försvaret är att talangerna försvinner innan de har hunnit etablera sig.

Men om resultaten kommer så kommer ekonomin och då kan talangerna behållas så enkelt är det.

Några nya tränare har tillkommit och några har försvunnit till Norge och Danmark.

För att tillägna sig tekniken med boll fordras att ungdomar i tidig ålder leker dagligen med bollen. De flesta barn i Sverige är inte ute på eftermiddagarna och jonglerar med trasan utan sitter inne på fritids och plockar med diverse aktiviteter.

Alla elever i Sveriges skolor får pröva på att sparka boll genom skolturneringar i låga åldrar. Föreningarna plockar till sig de mest intresserade. Det tränas en eller två ggr i veckan till femton års åldern då träningen ökas med någon gång.

I andra idrotter simning ex tränas det två ggr om dagen i tidig ålder. Är det något att ta efter för fotbollen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0