Den mentala processen

Jag lyssnade på Lennart Juhlin efter VM ifriidrott. Han förde ett resonemang om den mentala bitens betydelse för framgångar och misslyckanden.

Resonemanget gick ungefär så här. Om vederbörande som antas vara en tio i topp bland världens utövare i sin disciplin har en skakig förberedelse bakom sig inför ett stort mästerskap i form av en blandning av bra och dåliga resultat kanske också blandat med någon mindre skada finns ingen anledning att vara kaxig och tro på att mästerskapet skall gå över förväntan. Logiskt tycker många men hos en del fungerar inte den mentala processen så utan idrottaren har överdrivna förväntningar på sig och överför det till omgivningen och massmedia. Och vem vill i det läget inför tävlingen föra en dialog med personen om att han/hon nog bör inta en annan lugnare attityd?

Men fungerar det omvända? Alltså om prestationerna i förberedelserna har varit maximala och laget/individen vunnit det mesta. Har utövarna då rätt att vara kaxiga och tro på mästerskapsframgångar? Jo målbilden enligt all mental teori är väl att vi bör se oss som segrare och få stå överst på prispallen och ta emot den högsta utmärkelsen.

Men hur skall kaxigheten få se ut? Kan det även i detta läge bli förödande för resultatet? Att skapa sig en bild av att vinna i sin mentala träning är OK och t o m att uppmuntra om läget är sådant att det finns en realistisk chans.

Men att därifrån kommunicera ut tankarna till massmedia och t o m skriva ner kaxigheten på våra nya medier så att motståndarna kan ta del av tankarna kan vara förödande och fungera rakt motsatt vad som är tänkt. Dvs som tändvätska för de andra deltagarna.

Jag lyssnade på Stefan Einhorn en morgon. Hans resonemang gick ut på att ha inte svaret på alla frågor utan ställ dem i stället. Enkelt och tänkvärt. 

Kanske bör den mentala biten hos idrottsutövare kompletteras om den inte redan finns med processen att ställa en hel del frågor om det och det händer vad gör vi då?

Hade de svenska fotbollstjejerna i går gått igenom rätt mental process? 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0