Kommunala investeringar

Kommunal verksamhet sägs karakteriseras av pragmatism och inte av ideologiska begränsningar. Många sakfrågor inom rikspolitiken däremot begränsas av ideologiska motsättningar och får inte för medborgarna den bästa lösningen grundat på vetenskap och beprövad erfarenhet (ungdomsarbetslöshet, åldringsvård, skolan m fl verksamheter).

Ett undantag bland landets kommuner när det gäller sammarbete över blockgränserna verkar karlstads kommun ha blivit. Som kommuninnevånare  och skattebetalare förväntar jag mig att stora investeringar inte löses genom ideologiska motsättningar utan på sakförhållande och noga utredningsarbete inte minst när det gäller ekonomiska kalkyler.

Ett ex är hur badhusfrågan har lösts. Med en rösts övervikt i kommunalfullmäktige klubbas en lösning som är tvivelaktig avseende ekonomi och praktisk lösning och därför väcker stark opposition. 

På väg att lösas på samma sätt dvs utan consensus i fullmäktige verkar projekt Sjögången bli. 

Två mycket betydelsefulla och kraftfulla investeringar som totalt belöper sig på över en halv miljard kronor.

Jag tror att en majoritet av kommunens invånare inte vill att skattekronor skall hanteras på tvivelaktiga sätt och inte med ideologiska förtecken. Dessutom är det ett fåtal starka politiker som betämmer över sina partikamrater. Finns det för många Ja sägare i Karlstads kommuns styrande partigrupp? Är demokratin stark nog i Karlstads kommun om en röst bestämmer över flertalet?

Det finns en del ekonomiska trix som behöver få förklaring när det gäller projekt Sjögången. Jag förväntar mig att VD och de fyra röd gröna i KBAB ställer upp på en allmän hearing av de ekonomiska kalkylerna kring projektet.

Jag vill få en närmare förklaring och tillfälle till frågor med anledning av VD debatt/informations artikel i VF 2010-03-30 och debatt inlägen i NWT 2010-04-08.

Skall planenlig avskrivning avseende projekt Sjögången betraktas som en besparing för samtliga lägenheter i KBAB beståndet och hur säkerställs redovisningsmässigt att så blir fallet? En del följfrågor finns anledning till som blir för tungt att ta upp här.

Värdet av projekt Sjöängen i ekonomiska termer prognostiseras av VD kommer att bestå eller öka. Är det fria fantasier eller med vilken grad av sannolikhet bedömer VD att så blir fallet? Samhällsutvecklingen tenderar att springa iväg ibland i riktningar som av förståsigpåare varit osannolik. En faktor som på ett negativt sätt kan påverka projektet är närheten till Vänerns vattenstånd.

Är ledamöterna i KBAB införstådda med att såväl bedömda byggkostnader som exempelvis uthyrningsgrad kan komma att visa avvikande siffror från kalkylen? Således har känslighetsanalys analyserat eller rentav inte upprättats?

Var står Hyresföreningens representanter i sakfrågan? De som skall ta tillvara KBABs kunder och inte minst kommunens innevånares intressen. Litar alla på ett fåtal politikers omdömen? Har vi de politiker vi förtjännar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0