Makroekonomi

Kryckade 730 m före fikat. Blev trött. Ingen smärta. Slutat merd Citadon sedan ett dygn. Kan stappla med små steg utan kryckor.

Hör på Ekot vid lunchtid att Grekland nu får betala 10% för tioåriga lån. Statsbankrutt för Grekland och Portugal är inte långt borta. Tyskarna ställer inte upp. Undrar hur det går med de andra betydligt mer statustynga länder som Storbritannien,Italien och Spanien?

Finanskrisen kanske bara vara en fläkt mot vad som komma skall.

I Frankrike protesterar bönderna mot minimalt indragna jordbrukssubventioner. En fri marknad skulle kunna garantera en stor del av Afrikas svältande befolkning drägliga levnadsförhållanden. Och de franska bönderna m fl europeiska skulle i motsvarande mån få sänka sin levnadsstandard. Och det går inte gruppen med på, se bara på de svenska pappersarbetarna och elekrikernas ageranden som är i nivå med de franska böndernas agerande.

Här hemma fortsätter den rödgröna alliansen med sin överbudspolitik. Det fordras för demokratins fortbestånd att politikerna inte är populistiska utan lever i verkligheten. Majoriteten måste bli mer kunniga och kunna värdera retorikens innehåll. Först då säkerställs en fortsatt regeringsinnehav för borgarna.

Prognosen är betydande sociala oroligheter i större delen av Europa och som förstås är en grogrund för extremistiska partier och så är karusellen på nytt igång. Odugliga politiker har ställt till det. 

Tur att Persson greppade det socialdemokratiska partiet med sin auktoritet och drog ned på den ofantliga sektorn i senare delen av 90 talet annars hade landet stått där flertalet europeiska länder står idag. Hade Persson kombinerat reformpolitiken med dagens jobbpolitik hade socialdemokraterna och Persson kunnat fortsätta ytterligare en mandatperiod.

Ändå argumenterar den rödgröna alliansen för mer miljarder till de ineffektiva kommunerna och landstingen i stället för att ta greppa om byråkratin och möjlighet till alternativa produktionsformer.

Sälj LKAB, Vattenfall m fl statliga företag och se till att statsskulden är på en miniminivå. Nuvarande räntekostnad på 30 miljarder tillsammans med en neddragning av försvarets 40 miljarder tillhälften kan åstadkomma betydande skattesänkningar för medel och låginkomsttagare.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0