Bort med svensk trupp i Afghanistan

I dag på GP Debatt har MP en bra artikel för svenskt tillbakadragande av trupperna i Afghanistan. Jag är överens med de röd gröna att det inte är rimligt att Sverige ensamt militärt skall stå emot talibanerna. Kriget har pågått i tio år och som MP företrädarna påpekar greps terroristerna som förorsakade katastrofen på Manhattan reda 2003.

Percy Barnevik gav i Sommar ett räkneexempel på vad den militära närvaron kostar i jämförelse med civila insatser. För en promille av vad det idag kostar svenska skattebetalare i form av militär närvaro går det att få betydande civila insatser.

Det går inte att med militära medel utplåna kulturer. Det måste ske genom ett långsiktigt demokratiskt arbete. Det arbetet kommer att ta mer än tio år i länder som saknar ett fungerande rättssystem m fl andra viktiga funktioner som är av vikt för ett fungerande samhälle.

Under tiden ser verkligheten i sådana länder utomordentligt tragisk ut för omvärlden. Stora grupper lider under förtryck och orättvisorna är monumentala för många individer. Så ser mänskligheten ut.

Arbetet med internationella domstolar och åtal mot forna diktaturer går framåt. I dagarna ställs Charles Taylor inför rätta för övergreppen i Sierra Leone.

Även talibanerna kommer på sikt att förändras om än troligtvis långsamt men även den gruppen är troligen påverkbar när det gäller förhandlingar och internationella påtryckningar.

Halvera den svenska försvarbudgeten och dra tillbaks trupperna från A. så snabbt som möjligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0