Godsaker

Det börjar komma en del godsaker från partierna allteftersom valet närmar sig. I går presenterade centern ett förslag till samhällslön för utsatta grupper som på sikt inte bedöms kunna arbeta.

Jag har länge efterlyst åtgärden för denna grupp. Då behövs inte längre det byråktatiska arbetet från försäkringskassa och arbetsförmedling. Givetvis skall dörren stå öppen men då är det upp till den enskilde att ta egna initativ för att komma ut på marknaden. Och ersättningen (samhällslönen) skall förstås vara högre än nuvarande aktivitetsersättning/sjukersättning.

Miljöpartiet vill på sikt lägga ned alla flygplatser i södra sverige och där ingår flygplatsen i Karlstad. Snabbtåg kommer att ersätta men under tiden skall inga skattemedel utgå till driften av flygplatserna. Förnuftigt!

Moderaterna vill sälja statliga företag för 100 miljarder under nästa mandatperid. Bra men otillräckligt! Statsskulden var 20100731 1 065 miljarder. Den bör vara noll om tio år eller snabbare och skulden bör vändas till en fond vars avkastning skall fiansiera del av åldringsvården 2030.

Om jag skall leta något positivt med statskulden är att bara en fjärdedel är tagen i utlandet.

Det finns en hel del onödigt subventionerande av allehanda verksamheter med skatte medel i de kommunal budgeterna. Rensa bort!

I dag har staten en budget som omsluter knappt en billion. Det går att med olika reformer minska ned den till i ett första steg åtminstone 200-300 miljarder- Lägg ned AMS, halvera  försvaret och överför hälften av biståndsverksamheten till privata välgörare. Effekten med halverade medel kommer att bli lika som med de nuvarande 34 miljarderna. SIDA är en verksammhet som i likhet med många andra statliga institutioner har dålig koll på medelen och vars insatser har dålig effektivitet i insatta resurser.

Sammanfattningsvis finns mycket att ta tag i för den insatte medborgaren. Nackdelen med demokrati är att okunskapen bland medborgarna är det största hotet mot en optimal demokratin.

Hur skall jag rösta som vill plocka  ihop ideer från dels de röd gröna dels alliansen? Ja jag får prioritera arbetslinjen som ändå är det övergripande viktigaste för samhällets bestånd och de svaga gruppernas ökande levnadsstandard.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0