Partiledardebatten

Ena stridsfrågan således jobben kan vi lämna därhän. Där svamlar båda sidor om att de med den ena eller andra åtgärden kan skapa jobb. Det är bara töligt och ointressant att höra. Det enda som kan skapa jobb i landet är ökad efterfrågan från utlandet som i sin tur genererar skatteintäkter som kan användas till en hel del samhällsnyttiga saker. Det är förvånande att inte det mer argumenteras för denna självklara ekonomiska logik.

Skatterna, ja det hänger ihop med ovanstående. I nu läget när det råder underskott i statsbudgeten hävdar oppositionen att regeringen lånar till skattesänkningar. Inkomstskatter är en liten del i statsbudgeten. Regeringen kan möta argumentet med att den lånar till vilken annan av de dryga hundra utgiftsposter som förekommer i budgeten. Ex lånar regeringen till det ineffektiva stödet till kommuner och landsting. Den sektorn är den mest ineffektiva i landet och konkurrerar i ineffektivitet med den statliga sektorn.

Pensionerna är hårdare beskattade än arbetsinkomster vilket är ett resultat av den senast förda politiken som skall skapa fler jobb som är det enda säkra för att säkerställa en hög pensions nivå i landet. Men kommer effekten av jobbskatteavdragen att skapa fler jobb.? Möjligen genom att låginkomsttagare konsumerar mer för de ökade inkomsterna. Men det är förstås på marginalen.

Den kloke medel/låginkomsttagaren äter billigt och konsumerar på ett klokt sätt samt avsätter en del till privat pensionssparande.

Arbetslösa och sjuklingar har den gamla regeringen att "tacka" för en besvärlig situation. Att inte under senare delen av 1900 talet ha kunnat skapa dels en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring och ett enkelt sjukförsäkringssystem med s k rehab hjälp ökar inte trovärdigheten för att en sådan regering skall lyckas med en nygammal politik.

Möjligen skall vi vara kvar i Afghanistan med militär kompetens. Här har Ohly sin enda poäng i att vilja ha mer civil hjälp till detta otroligt problematiska samhälle.

I debatten försvinner landets höga statsskuld på grund av att andra länder relativt sett har mycket högre. Vattenfall och LKAB borde säljas och medlen användas till att betala av skulden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0