Ompröva Badhusprojektet

Med en rösts övervikt i Kommunfullmäktige driver den rödgröna alliansen igenom beslutet att bygga ett av många ej önskat badhus med otillräckliga faciliteter för att utveckla simsporten i Värmland och Karlstad i synnerhet. Är det klok politik?

Över 100 000 invånare i Karlstad med omnejd efterfrågar en toppmodern badanläggning med tillhörande faciliteter för elitverksamhet. Var finns ledaskapet i Landstinget, Region Värmland samt angränsande kommuner som kan med kraft ta tag i projektet och i samarbete med privata intressenter driva frågan så att majoriteten blir nöjd?

Karlstad Airport med årliga driftunderskot på 20 millioner därtill miljöbov och vars användning inskränker sig till ett fåtal relativt ett badhus beslutas det om på en kafferast. Var finns den samhällekonomiska konsekvensberäkningen i kommunens kalkyler? Ställ ett hälsobefrämjande projekt mot ett som har motsatt effekt.

Kommunala projekt av den här omfattningen i form av mångmiljon belopp och som skall brukas i decennier framåt borde innehålla politiska överenskommelser  över blockgränser.

Visserligen är det inte sällsynt med grann fejder för små saker men när det gäller beslut i den här storleksordningen tycker vän av ordning att samarbete absolut är av största betydelse. Man kan inte som majoriteten avfärda opinionen med att badhusfrågan är färdigutredd.

Det mest anmärkningsvärda är att de rödgröna tycks i sin maktfullkomlighet sätta sig över proffessionen och den opinion som värnar om idrotten i länet. Och även de som kan något om simsporten. Simsportsansvariga har redan underkänt liggande förslag med två 25-meters bassänger istället för en 50-metersbassäng.

Jag vägrar att tro att alla representanter för den rödgröna fallangen är av samma uppfattning. Var finns de kritiska granskarna och de som är ivriga motionssimmare? Skillnaden att trängas i en 25 meters bassäng mot att få allt det utrymme som en 50 meters bassäng ger kan jämföras med att åka ett skidspår där inte regeln "ur spår gäller" utan var och en tar sig det utrymme som han/hon anses kräva.

Jag blir skrämd om det i olika politiska allianser bara finns ja sägare som rättar in sig i ledet.

Skattebetalarnas pengar skall användas med största försiktighet och inte anses vara den för tillfället politiska majoritetens egendom.

Hur går det om de röda förlorar majoriteten i kommande val? Har projekteringen och förhandlingar med byggherrar redan gått så långt att det för den nya majoriteten är omöjligt att stoppa.

För den ekonomiskt sinnade och kanske inte idrottsintresserade borde det hoppa upp en mängd frågor i klokskapen över bygget. Först naturligtvis hur det är möjligt för andra kommuner att till en fjärdedel av Karlstads kommuns belopp bygga en fullgod anläggning med 50 meters bassäng? Frågan framstår som helt obegriplig för den oinitierade.

Med den ringa majoritet som de röd gröna flyter omkring med i delta landskapet är det en uppenbar risk att majoritetsförsamlingen får träda tillbaks och med bugande besvärjelser dra sig tillbaks från taburetterna när höstlöven åter börjar singla ned på kommunens mark. Efterhandsanalysen kommer att visa att de röda föll på badhusfrågan.

Kommentarer
Postat av: Åke

Håller helt med beträffande badhusfrågan. Det har väl tyvärr gått prestige i detta och nu kan man inte backa. Alla som är något insatta i ämnet inser att Karlstad behöver en 50-meters bassäng både för simsporten och motionssimning. För att få arrangera tävlingar som kan dra besökare till Karlstad är det också ett måste. Jag blir matt!

2010-02-15 @ 21:18:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0