Ungdom och samhälle

Det är kul att träffa tränande ungdomar i Hallen. I omklädningsrummet eller inne på arenan. I omklädningsrummet är de alltid lätt att inleda ett samtal.

En del men inte alla hejar när de kommer in. Det har jag tagit som regel att alltid göra utom förstås när rummet är välfyllt.

Många som tränar friidrott presterar också bra i skolan. Häromdagen träffade jag någon som gått en termin på gymnasiet. Han hade många träffsäkra synpunkter på den skola som han lämnat och som stämde bra på den kritik som majoren har framfört. Jag kunde gernom lite blickningar med hans kompis förstå att MVG var vanligt i hans betyg.

I slutet av femtiotalet reformerades skolan. Separationen av elever i fjärde/femte klass avslutades och alla skulle gå nio år. Sedan accelerade den teoratiska utbildningen för alla för att på senare år allt mer ifrågasättas.

Skolan har misslyckats med alltför många elever. Konsekvenserna av att misslyckas tidigt får konsekvenser.

Ungdomsarbetslösheten är i dag samhällets största problem. Och den beror på för höga ingångslöner frampressade av LO och socialdemokraterna samt den i övrigt stela svenska arbetsmarknaden som är omgärdade av bl annat LAS. Men också oviljan att ta hand om ungdomarna som praktikanter framförallt i den offentliga sektorn.
Naturligtvis borde det vara obligatoriskt med ett antal ungdomar i varje skolklass och dagis som hade till uppgift att hjälpa läraren. Andra yrkesgrupper som hemtjänst och inom vården skulle ha mycket nytta av en ungdom vid sidan i dagliga gärningen.

Varför inte inrätta poler i varje bostadsområde där det finns resurser tillgängliga för allehanda vardagliga sysslor mot medborgarna.

Kreativiteten hos de styrande politikerna och tjänstemännen som funderar på frågorna är på bottennivå. Att samlas till konferenser och sitta och töla går bra men att åstadkomma operativa resultat är lika med noll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0