Onåd

En bok av nobelpristagaren Coetzee år 2003. Huvudpersonen är universitetslärare i Kapstaden och är vit. Han har två spruckna äktenskap bakom sig. Sexualiteten utövar han med hjälp av en prostituerad som jobbar legalt på ett företag. Hon slutar sin anställning. David vill träffa henne privat men hon avfärdar honom.

David som är femtiotvå år inleder ett förhållande med en av sina unga elever. Förhållandet kommer till offentligheten och David slutar mer eller mindre på egen begäran sin anställning på Universitetet. Han erkänner oförbehållsamt att han har haft sex med eleven men det räcker inte för kommitten som är satt att undersöka saken utan kommitten vill ha ett moraliskt förkastande från David och det går han inte med på.

David lämnar Kapstaden och flyttar till tillfälligt till sin dotter som bor långt inåt landet  och på landet. Hon försörjer sig med ett hundpensionat och att sälja grönsaker på den lokal marknaden. Majoriteten av befolkningen är svarta.

En dag blir dottern brutalt våldtagen av tre svarta män. Dottern vägrar att polisanamäla händelsen. Pappans liv förändras i grunden på grund av dotterns inställning till vad hon utsatts för.

Jag uppfattar dotterns inställning som att det är det pris hon och andra vita får betala för att ha gjort intrång i de svartas värld. Faderns förändrade liv efter händelsen ger anledning till många funderingar hos läsaren. Dels föräldrars oförmåga att många gånger aldrig upphöra med att inkräkta på barns vuxna liv dels hur en människas liv i grunden kan förändras genom en händelse och många fler.

Klart läsvärd!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0