Lekstugan Landstinget


Kan jag kalla det något annat? Är det arbetsgivaren som bestämmer eller är det de anställda?

Följande villkor gäller nämligen för läkare. Tjänstgöringen börjar 8.00 och slutar 17.00 med ordinarie lunch, exempelvis en helg. Därefter fortsätter tjänstgörningen med kvalificerad övertid under ex helger och pågår till påföljande dags förmiddag kl 7.00. Således 12 timmars kvalificerad övertid. Kvalificerad övertid innebär 2,5 ggr ordinarie tid. Således 12 timmars kvalificerad övertid innebär rätt att ta ut 30 timmars ledighet.

Var och en förstår att upprepas detta vid ett antal tillfällen så kan timmarna att ta ut bli rätt många. Möjligheten finns då att till ex. åka till Norge och arbeta under ledigheten och komma senare tillbaka till sin vanliga arbetsplats. Men i vilken form då? En annan möjlighet är förstås att ägna sig åt fritidsaktiviteter.

Konsekvenserna för Landstinget i Värmland (Liv) blir att ersätta de lediga läkarna med dyrbara s k stafettläkare.

En annan möjlighet, som Landstinget har, är att införa tre skift. Dvs när en läkare, som har fullgjort sin ordinarie arbetstid, går han (hon) hem, ersätts han (hon) av en annan utvilad läkare. Både billigare för skattebetalarna och troligen säkrare för patienten.

Tre skift har införts på en rad andra landsting. På Landstinget i Värmland är det inte arbetsgivaren som bestämmer utan det är Läkarnas fackförbund. Är detta en riktig politik?

Jag vill veta hur många miljoner som Landstinget i Värmland skulle spara om tre skift infördes för samtliga läkare. Måste systemet behållas för att kunna rekrytera kvalificerade läkare till Karlstad?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0