Framtiden

Effekter av politik tar mer än en mandatperiod att utvärdera speciellt när politiken genomförs under hög- eller lågkonjunktur.

Socialdemokratisk politik har regerat landet i åttio år med några undantag. Undantagen har inträffat under extrema förhållanden. Oljekris, finaskriser.

Röd grön majoritet sägs stå för solidaritet och utjämning av klyftor.

Soc majoritet har inte lyckats med dessa reformer under en lång period av maktutövning.

Fortfarande är de stora samhällsfrågorna olösta. Arbetslöshet och fattiga grupper är de två största. Kommer dessa två frågor att vara lösta när vi har passerat 2050 talet med en röd grön majoritet?

Möjligen om landerts gränser stängs och vi anpassar oss till en lägre standard men förstås helt möjlig att leva på för de stora flertalet. Stora grupper lever redan med denna standard så för deras del spelar det ingen roll.

Denna utveckling är inte realistisk och kommer aldrig att genomföras med landets starka demokratiska tradition.

Minst 10% av en poppulation orkar inte med eller är inte anpassade för arbetslivets krav. Andelen ökar ständigt på grund av den tekniska utvecklingen.

"Tjänstesektorn skall vara kunskapsintensiv och effektiv". Vilka tror att denna utveckling skall lösa sysselsättningen för de grupper som i dagens arbetsmarknad inte efterfrågas?

Möjligen kan en stark efterfrågeökning från den globala marknaden rädda en del jobb men sannolikheten för att sverige skall kunna konkurrera om dessa jobb med den massarbetslöhet som finns i världen är mycket liten.

Min tro är att vi får acceptera att ca en million människor i arbetsför ålder tvingas stå utanför arbetsmarknaden. Det gäller då att inte bestraffa gruppen med olika regler utan ge männikorna en generös ekonomisk ersättning.

Anmäl

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0