Spekulationer

Grek krisen har en direkt påverkan på ca 500 millioner människor genom att det är en kris som direkt påverkar staternas budgetar. Slovenien som ex måste låna för att täcka sitt bidrag till Grekland. Vilka poster i budgeten för ett ralativt fattigt land som Slovenien påverkas? Så klart de stora posterna som bidrar till majoritetens levnadsförhållanden. Det går inte att trixa bort.

Vad händer när majoriteten av befolkningen i olika mindre länder som ex Finland upptäcker att Grek krisen påverkar deras levnadsbetingelser. Och ytterligare späds på när åtgärder kommer att tvingas vidtas på grund av jämförbara förhållanden i Portugal och Spanien. Hur står det till i Belgien, Italien och Irland.

Vilka krafter som kommer i rörelse när alla konsekvenser kommer upp på bordet och blir överskådliga för en majoritet av befolkningen i de olika länderna går det i dag bara att spekulera i. En sak torde vara tvärsäkert. Politiker förtroendet kommer i varje fall inte att öka. Landskapet ligger öppet för extremiströrelser som möjligen kan jämföras med historiens värsta.

En minioritet av greker börjar kasta sten och bränna en bank kan i dag betraktas som mindre allvarligt men vad händer när europeiska arbetslösa och andra grupperingar börjar sätta EU parlamentet eller andra officiella byggander i brand.

Kommer polisstyrkor och brandkårer att räcka till för att hålla stora människomassor i schack? Betingelserna för en karismatisk ledare att uppträda på scenen kommer att få mycket näring i extrema förhållanden.

Relationstal ger alltid en god uppfattning om verkligheten och tillståndet i olika företeelser. I dec 2006 fanns 610 miljarder euro i omlopp. Världens största ekonomi. Kanske har de i dag ökat till 700 miljarder. Av dessa är grekerna i dag beroende av mer än 10% i form av lån. Grekerna utgör ca 2% av befolkningen av de som är påverkade av krisen. Återigen hur kommer de övriga 98% att reagera? De flesta kommer att förhålla sig lugna men majoriteten har en tendens att springa efter de som skriker högst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0