Omställning

Alla vallöften sveks 2010 när de rödgröna hade vunnit valet. Helt plötsligt började socialdemokraterna agera enligt sina grundläggande värderingar. Dvs Solidaritet, rättvisa och framför allt att prioritera de svaga i samhället dvs åldringar och barn och ungdomar.

Kraftfulla omprioriteringar i statbudgeten blev konsekvensen. Först började de rödgröna med att bygga om skolan. Alla skolbyggnader i landet liknar numera bankpalats och lärarnas löner har fördubblats och är jämnbördiga med läkarnas. Det finns ingen ungdom som lämnar grundskola och gymnasium med underkända betyg. Alla rektorer har licentiat examen i pedagogik och samtliga skolor har forskare knutna till skolan. Bråk, mobbing och skadegörelse existerar inte längre när elever känner att de har blivit samhällets viktigaste resurs.

Samtidigt med skolrevolutionen reformerades äldrevården. Numera är det en självklarhet att äldreboende är utrustade med alla de bekvämligheter som en åldring kan tänkas behöva de sista åren i livet. Därtill kommer att en prioritering av det kulturella livet har gjorts på kommunal och regional nivå. Fri tillgång till klassiska konserter, balett och teater ensemblar garanterar ett njutbart kulturellt liv för åldringarna.

Även solidariteten med de fattiga i tredje världen har fått en kraftrig omprioritering. Tjugo brigader som består av all sköns civil expertis som behövs för att ta i tu med ett land förött av krig och fattigdom har organiserats. Varje brigad består av 20 000 till 25 000 individer. Allt från diplomater och förhandlare till vatten och miljöexpertis. Efter att brigaderna har haft sensationella framgångar i speciellt Afghanistan har FN bestämt sig för att finansiera hela projektet och numera är över en halv miljon svenskar engagerade över hela världen i omfattande insatser för att få fattiga länder att stå på egna fötter.

Sjukvården har helt fått en annan karaktär. I dag behöver inte människor oroa sig för att inte bli omhändertagna och få den vård som krävs. Varje kommun har en eller flera vårdcentral med främst inriktning på hälsoförebyggande åtgärder. Invånarna kontaktas varje år och får råd och anvisningar om kost och motion av sjuksköterskor och coacher. Landstingen har ersatts med region sjukhus som är knutna till universitetssjukhusen och köer existerar inte sedan läkare har börjat arbeta i treskift och operationssalar utnyttjas till 100%. Sedan läkarutbildningen kraftigt byggts ut behöver inte invånarna efterfråga läkartjänster utan blir varje år kontaktade av en allmän läkare som gör en grundlig genomgång av patienten.

Eftersom miljöexperter länge vetat att transporter är den största miljöboven bestämde sig regeringen för att göra en monumental satsning på elbilar. Kineserna övertygades om att Bohuslän och Göteborgsområdet med Dalsland var rätt region för att producera elbilar. Norrmännen med oerhörda tillgångar i oljefonderna bestämde sig för att bli partner. I dag produceras årligen tre millioner bilar i de utbyggda fabrikerna i Uddevalla, Bengtsfors, Srömstad med fl småorter i landskapet. Någon arbetslöshet finns naturligtvis inte varken i detta område eller landet i övrigt.

Ungdomsarbetslöheten var tidigare ett stort problem. Den är efter två mandatperioder helt avskaffad. I likhet med de internationella brigaderna för uppbyggnad av utvecklingländer finns numera koperativa brigader för produktion av livsmedel i främst länen norr om Dalälven. Regeringen övertygade COOP, Axfood m fl större aktörer inom branschen att investera i anläggningar och prioritera produktion av baslivsmedel. Tillsammans med en strid ström av utländska arbetare och svensk ungdomar fungerar dessa koperativ ungefär som israeliska kibutzer.

Hur har allt detta kunna finansieras. Till en början var regeringen tvungen att ta upp betydande lån på internationella marknaden för att finansera omställningen av samhället. Men på två mandatperioder visade det sig att svenska folket i solidaritetens namn gick med på att låta sig kraftigt beskattas när de såg effekterna av en ny samhällsordning. Omställningen innebar också att resurser frigjordes främst när försvarets 40 miljarder användes för att till en början finasiera brigaderna. Eftersom arbetslösheten helt avskaffades innebar det 100 miljarder till sjukvården. Ohälsotalet sjönk kraftigt och är nu nere på under tjugo dagar. Friställda resurser har använts till förebyggande åtgärder.

Polisen och rättsväsendets tidigare tunga budgetposter är numera i de närmaste obehövliga i och med att all ungdomskriminalitet har upphört som en konsekvens av att ungdomarna numera anses som samhällets viktigaste resurs. All rekrytering till kriminella gäng är ett minne blott. Beteende störningar förekommer hos individer men den utbyggda psykiatrin tar på ett tidigt stadie hand om individerna och kognitiv beteendeterapi botar 80 till 90 % av fallen. Kriminalvården tar hand om ca 1000 individer på rullande årsbasis mot tidigare det tiodubbla.
Fängelser existerar inte utan vården sker på öppna anstalter.

Kungahuset är avskaffat och resterna av familjen lever som vilken svensk som helst och försörjer sig med normala arbeten.

LO och TCO m fl fackföreningar försvann på ett tidigt stadium när arbetslösheten avskaffades och full sysselsättning blev normalläget. Numera byter anställda arbete i regel vart tionde år i snitt.

Under en tjugo årsperiod har folkmängden i landet ökat till 15 millioner främst på grund av en omfattande arbetskraftinvandring. Fri invandring råder eftersom behovet av arbetskraft ständigt ökar.

Inom EU har landet tagit en ledande ställning och fått en position som kan liknas vid en konsultativ roll. Andra länder börjar att ställa om samhällena i samma riktning. De enorma sociala oroligheterna som blev en konsekvens av misskött ekonomi inom medelhavsländerna och Storbritannien har bedarrat och allmänheten har insett att arbete återupprättar samhällsekonomin och länderna börjar sakta återhämta sig och återgå till ett mer normalt samhällsklimat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0