Kommentarer

Två artiklar har speciellt intresserat mig på förmiddagen. Jag har lämnat kommentarer som återges nedan till båda.

Först Dagens Arena http://dagensarena.se/ledare/nar-kommer-den-stora-tagolyckan/#comments

Enkla lösningar och självklarheter är oftast de som är svårast att förstå och fatta beslut om speciellt om politiker får stå för fattandet. Att ett land som geografiskt ser ut som sverige behöver två transportmedel är just en sådan självklarhet och enkel att lösa eller borde ha varit sedan långliga tider löst. Tåg på tvären och flyg på längden. Verkställ!

Givetvis går inte vårt glesbefolkade land att jämföra med ett av jordens mest tätbefolkade och det är just det förhållandet som legat i fatet på beslutsfattarna. För att en järnvägskatastrof skall inträffa här fordras förmodligen att någon SJ anställd har somnat på sitt pass men det förhindras väl av död mans grepp?

Sossifieringen som hållit landet i ett järngrepp håller på att ersättas med en försiktig marknadsanpassning av allt fler områden nu senast apotek och bilprovning. Och det är bra. Det blir bättre för konsumenterna. Det blir tillgängligare. Det blir billigare. Det blir intressantare. Det blir roligare.

Sedan GP http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.441190-regeringens-jobbpolitik-forutsatter-sankta-loner?articleRenderMode=article_full_discussion

Av sossifieringen av landet innebär bland annat att fokus förskjuts från den million som har det bedrövligast till löntagarna. Jag tror det är bra för båda kategorierna. Och skulle medelönen i landet sänkas med en tusenlapp och det skulle innebära att fler får arbete borde det vara en fördel. Nu kommer inte det att ske utan vad som händer är att när löntagarna får mer i plånboken ökar efterfrågan på en mängd tjänster i ekonomin till fördel för ensamföretag, mindre företag med färre än 10 anställda.

Det som är oerhört viktigt för landet är efterfrågan från utlandet ökar och den svarar de 1000 största företage upp mot. Och det är här som produktivitetsutvecklingen sker tack vare den globaliserade konkurrensen. Då är det av största vikt att landet har tillgång till välutbildad arbetskraft och inte minst en forskning i världsklass. Jag tycker mig se tendenser till detta på flera områden. Nu senast verksamheten i Kiruna och ett litet gruvföretag i Skellefteå som hjälper instängda arbetare i Chile.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0