Kommunalvalen

Det mest spännande i valet är förstås om SD kommer in i RD. Därefter om Alliansen får egen majoritet även om SD tar plats i RD.

I kommunalvalen knyts intresset till om det blir maktväxling i storstadskommunen Götaeborg. Efter decennier av rött bestämmande skulle det vara välbehövligt med en annan inriktning på politiken i rikets näst största stad.

Gbg har historiskt präglats av tung varvsindustri tillsammans med Volvo fabrikerna. Facket har varit en stark maktfaktor och lågutbildade arbetare i hamnen och vid löpande bandet har lytt under auktoriteter och inte förmått inse sambandet mellan valfrihet och flexibilitet i näringslivet och på arbetsmarknaden. Sist in skall for ever vara först ut.

Tack vare Volvos starka ställning på världsmarknaden framför allt inom lastbilstillverkningen har företaget kunnat betala bra löner och anställda har lockats in i en törnrosa sömn. Uppvaknandet blev dramatiskt när finanskrisen slog till och orderingången över en natt sjönk ner mot noll.

Att spara en del av lönen för framtida behov om arbetslösheten skulle slå till tänkte bara ett fåtal på. Sossarna räddar mig alltid var den allmänna meningen och stark bidragande orsak till den förödande attityden var förstås fackets starka ställning.

Förhoppningsvis har det fått en och annan att inse att politikerna klarar inte av att skapa jobb utan det är helt andra faktorer som styr den utvecklingen.

Karlstad har haft en likanande politisk konstellation som Göteborg och samma gäller att det vore intressant med en mandatperiod med en annan maktfördelning.

Tyvärr tyder opinionssiffrorna på att i kommunalvalen är väljarna betydligt trögrörligare än i riksdagsvalet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0