Skoldebatt

Gårdagens debatt i Aktuellt mellan Björklund och MPs talesman i skolfrågor borde lämpa sig för en politisk satir.

MPs talesman hävdade på fullt allvar att det var Björklunds och därmed regeringens fel att 11,9 procent av grundskoleleverna går ut nionde klassen utan godkända betyg i kärnämnena svensk, matte och engelska och därmed inte är behöriga till gymnasiet.

Den grundläggande och närmast biologiska självklarheten är att i en population som består av dryga 100 000 ungdomar så är det bara så att 10% kan inte tillgodogöra sig grundskolans pensum för att få godkänt. En del av oss är helt enkelt så klent begåvade att vi inte klarar vissa uppgifter som samhället ställer krav på.

Vad skolan inte bör göra är att avskeda speciallärare. Konsekvensen blir att elever med svag begåvning drabbas. Då är det bättre att avskeda planeraren och centrumledaren på den kommunala staben eller inte genomföra projekt som kommunerna inte har att göra med och som kan skötas av det privata näringslivet.

Lika självklart är det att 10% är begåvade utöver det vanliga. Resten 80% är normalbegåvade med lite korrigeringar hit och dit för 10% i vardera riktningen.

Det blir löjligt. Det blir obegåvat. Det blir dåligt med röster till di röde när företrädare uppträder så obegåvat som MPs talesman. Det hade förstås blivit ännu värre om Ylva Johansson hade varit i studion.

Björklund kan förstås inte stå och säga det självklara som jag redogör för ovan. Utan han argumenterar som om det skulle gå att få igenom alla elever i grundskolan med godkända betyg och det är lika ohederligt det.

Politisk debatt blir då och då fullständigt kaotisk och obegriplig för den normale väljaren och bidrar till att öka på politikerföraktet. Gårdagens debatt var ett sådant exempel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0