Bättre för alla

Det finns ingen annan lösning på samhällsordningen förnärvarande än att människor måste jobba och att ett lands finanser måste på sikt vara i balans och helst ge överskott. Samhällsekonomin fungerar på lång sikt precis som privat ekonomin.

På kort och medellång sikt är förstås ett lands ekonomi mycket tåligare än en privatpersons plånbok.

Reinfeldt förklarade i utfrågningen i kväll och utfrågarna visade mycket tydligt på det faktum att arbetslösa och sjuka har fått betydande sänkningar av sina bidrag och framförallt har sjuktalen sjunkit och fler är i arbete än för några år sedan. Alla förstår att det på lång sikt med rodande globala konkurrenssituation är oerhört viktigt för landet att det råder kraftfulla stimulanser för att arbeta och stora skillnader mellan bidrag och löner.

Situationen i landet nu karakteriseras av att det finns ledig produktionskapacitet i form av ett kraftigt överskott i arbetskraftutbudet och det är precis så det skall se ut när ekonomin förändras från låg nivå till hög nivå. Det är då inflationen kan hållas tillbaka och löneökningarna kan hållas på rimliga nivåer allt för att löntagarna skall få reallöneökningar och den inhemska ekonomin också skall hjälpa till att stimulera efterfrågan på arbetskraft.

Det är i det läget små tjänsteföretag uppstår utan skattesubventioner tack vare att medborgarna har råd att efterfråga en mängd olika tjänster som vardagslivet kan kräva ex att få massage eller att ha råd med fotvård och tandhygien eller friluftsliv och restaurangbesök mer än en gång i halvåret.

Och självklart är det så när ekonomin sköts att moment22 inte uppstår för arbetslösa och sjuka utan flertalet arbetslösa kommer inte in i en ond cirkel i form av långtidsarbetslöshet och sjuka får en bra ersättning under sjukdomen men fortfarande finns betydande skillnader mot att jobba.

Dessutom fungerar välfärdens kärna som det populärt kallas bättre i och med att de ökade skatteinkomsterna förstärker verksamheterna. Får alliansn ytterligare mandatperioder på sig att förbättra skolan och äldrevården i synnerhet så kommer Sverige att bli ett riktigt bra land att leva i för en del av de grupper som inte åtnjuter den kvalitet på verksamheten som de borde förtjäna.

Något överraskande för mig var att Riksbanken i rådande läge med så mycket ledig kapacitet i ekonomin väljer att höja räntan och speciellt att inte sakta in tidigare prognos avseende fortsatta räntehöjningar. Möjligen resonerar majoriteten av ledamöterna att ekonomin kommer att utveckla sig i än snabbare takt än vad vi förnärvarande ser. Men så ser det inte ut i de länder vi är beroende av därför höjde inte Europeiska riksbanken räntan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0