Valdagen

Jag upplever det som den mest spännande dagen i livet. Vad är val resultatet i kväll mot en semifinal i fotbolls VM  med svenskt deltagande eller Kallur och Olsson i VM finaler i sina discipliner?

För mig har politiken blivit allt mer intressant de senaste åren. Jag har tid att läsa mer och ju mer jag läser desto intressntare blir det att följa argumentationen från de olika alternativen.

Tyvärr har rapporteringen i speciellt TV fått karaktären av underhållning och en dominans åt progamledarhållet.
Utfrågningar och politiska dueller skall kompletteras med jönserier. Det är med det som att det inte räcker med att se en friidrottstävling utan den skall kompletteras med högsludd musik som antas förgylla tävlingsmomenten och få mer åskådare att strömma till.

Jag kommer att gå till urnan strax före kl 2000 för att sedan med spänning följa utvecklingen i TV. De första små valdistrikten kommer att vara klara stax före 2100. Sedan kommer distrikten att blinka fram allt eftesom röst räkningen blir klar.

Analyser av Holmberg och valforskarna avlöser röstresultaten. Framemot 22 00 är tendensen klar och de röda och blå staplarna visar på olika höjder.

Rapporteringen kommer förmodligen att inledas med undersökningar från vallokalerna hur folk har röstat. Och det visar om de senaste opinionsundersökningarna legat rätt eller fel och eventuella avvikelser.

Kommer den röd gröna spurten att förstärkas och sprintuthålligheten leda fram till att SD får en vågmästarroll i RD? Eller har slutfinishen krävt för mycket av känslosamma argumentation med konsekvenser av för mycket mjölksyra produktion med stumma ben  på upploppet som följd.

Det kan bli så att "poströsterna" får en avgörande roll och då blir det antkilmax på kvällen. Resultatet kommer i så fall inte att föreligga förrän tidigast tisdag.

Mycket spännande blir det att i mitten av veckan kolla alla distrikten speciellt i Karlstads kommun men även hur rösterna har fördelats i landets 290 kommuner.

Speciellt för Värmlands Landsting skulle det vara välbehövligt med en annan majoritet.

Valanalyser från utlandet ger en fingervisning om hur en  neutral betraktare ser på val utvecklingen. Utlandets intresse knyts till socialdemokratiska partiets tillbakagång och så självklart om SD kommer över RD spärren.

Intressant är att ta del av att utlandet inte ser en eventuell allians seger som en fortsättning på ett systemskifte utan betraktar alternativen i svensk politik som att ligga nära varandra. Således en rejäl skillnad i jämförelse med den dramatisering som speciellt Sahlin, Wetterstrand och Ohly försöker att få det till. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0