Sjukförsäkringsdebatten

I grunden vill jag tro på varje människas förmåga och önskan att bidra till sin egen försörjning och att dela med sig efter förmåga. Är jag väl blåögd om jag har den uppfattningen? Uppenbarligen!

Arbetsförmedling och Försäkringskassa är myndigheter som av regeringar oavsett färg har att hantera människors tillkortakommanden när det gäller att genom arbete försörja sig.

Regelverket blir mer och mer ogenomträngligt för den enskilde. Tolkningar och åsikter far genom media. Politikers retoriska debatter är omöjliga att tränga igenom för lyssnaren som inte har skaffat sig kunskap om alla irrfärder i regeldjungeln. Den ena sidan är god den andra ond.

Är det möjligt att bygga ett system som gör att varje individ upplever sig rättvist behandlad? Givetvis inte. Till råga på allt är det så att en del personer kommer att bli orättvist behandlade och regelvidrigt. Och ytterligare en grupp kommer att uppfatta sig som orättvist behandlade trots att lagarna har följts.

Den grupp som har det allra svårast är de som aldrig haft någon sjukdomsgrundande inkomst på grund av att de aldrig kommit in på arbetsmarknaden och möjligen som en följd av det förhållandet blivit sjuka.

Den andra gruppen är de som arbetat och blivit sjuka och med det nya systemet blivit långvarigt sjuka mer än 2,5 år men efter den perioden av FK bedömts ha viss arbetsförmåga trots sjukdomen och därför blivit remitterade till AF.

Någon contrar med att människor måste lära sig att kämpa. Men också att svenskarna blivit bortklemade genom att staten har konstruerat system från vaggan till graven för att ingen skall behöva lida mer än den andre.

Bäst är att dels den inhemska privata efterfrågan höjs genom att människor får mer i plånböckerna men också att vi kan få fler medelstora företag att marknadsföra sig utomlands. Då höjs efterfrågan på arbetskraft och det blir allt mindre grupper för politikerna att tjafsa om men också att ersättningarna till de som inte kan bidra till sin egen försörjning kan bli generösare.

Dagens och morgondagens beslut av regeringen pekar i rätt riktning. En stor grupp pensionärer kommer att bidra till sysselsättningen för små serviceföretag om skatterna för den gruppen sänks.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0