Nytt politiskt parti

Visionen om ett samhälle med några procents arbetslöshet och god välfärd pratas det om bland alla politiska partier men få redovisar effektiva medel till att uppnå visionen. Från tid till annan utlovas full sysselsättning i den grövsta retoriken. Anklagelserna haglar om stupstockar och att människor kastas på sophögen när den ena sidan försöker att komma till rätta med orättvisor och utanförskap.

De två tunga partierna skiljer sig inte nämnvärt åt i sin retorik för full sysselsättning och välfärd åt alla innebärande solidaritet med de s k sämst ställda grupperna och rättvisa mellan medborgarna på alla de plan som samhällslivet kan uppvisa.

Medlen är att investera i utbildning, infrastruktur och grön omställning.

Alla människor vill i grunden arbeta och delta i en gemenskap där det finns möjligheter att utvecklas och ta intryck av arbetskamrater. Om inte den möjligheten finns kallas det nuförtiden att man lever i utanförskap.

Jag råkar ha träffa två kategorier av samhällsmedborgare i närtid. En egen företagare som berättade att under senaste året hade han varit ledig fem dagar och arbetat över 5 000 timmar på årsbasis. Någon lön hade han inte kunnat ta ut utan frugans lön räckte till livets nödvändiheter.

Den andra var kommunal tjänsteman/arbetare som var missnöjd med den ofrihet som det innebar att arbeta i den kommunala hierarkin och gav förslag på förändrat arbetssätt som skulle innebära mer frihet och arbetstillfredställelse för honom.

Utifrån dessa två exempel skulle jag vilja bilda ett politiskt parti vars målsättning skulle vara att dels skapa fler arbeten och som en konsekvens också en tryggare välfärd åt medborgarna. Medlen skiljer sig åt från nuvarande traditionell politisk retorik. Partiet skulle på den politiska kartan säkert få kännetecknet att driva en politik som ligger till höger om moderaterna. Men i själva verket garantera vad yttersta vänstern eftersträvar nämligen frihet från arbetsförmedling och försäkringskassa och organisationernas nuvarande förnedrande behandling av tusentals medborgare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0