Journalisterna

Troligen hade det varit mest effektfullt om ambassadörer och diplomater snabbt hade knappat på mobiltelefonerna och begärt audiens hos Etiopiska myndigheter innan pressen hade fått tag på nyheten om de svenska journalisternas samröre med den etiopiska gerillan.

Korruption är ett välkänt begrepp i Etiopien och många andra av de afrikanska länderna och hade troligen fungerat i det här sammanhanget.

Att en liten bildtidning har beredskap för att snabbt vidta åtgärder är inte att begära. Däremot borde det vara konsulats och myndigheters uppgift att snabbt vidta åtgärder när i synnerhet journalister råkar illa ut som i det här fallet med de två svenskarna.

Att i nuvarande situation tro på en snabb lösning genom diplomatiska kontakter tror jag inte fungerar. Etiopien bland många andra länder känner sig trängda av västvärlden samtidigt som de är beroende av densammas bistånd. Likaväl som västvärlden är beroende av Etiopien m fl för att kontrollera att inte den politiska utvecklingen i området går över styr.

Den enes beroende av den andre i en storpolitisk kontext och tvärtom komplicerar för de båda svenska journalisterna. Alla som känner med de båda och deras anhöriga måste troligen avvakta mycket länge och sätta sitt hopp till EU och USA föratt lösa upp konflikten.

För att vara en aning cynisk så finns det större världsliga problem att ta itu med som en afrikansk ambassadör uttryckte sig för inte så länge sedan i samband med Daweid Isaak fallet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0