Opinionen

Varje månad om inte varje vecka sedan alliansen övertog regeringsmakten i landet kan jag läsa på debatt sidor hur socialdemokraterna lovar väljarna full sysselsättning genom statliga satsningar på infrastruktur och bostadsbyggande och om inte det räcker utbildningar för resten av de om inte kan sysselsättas i de utlovade satsningarna.

Samtidigt sjunker opinionssiffrorna för de partier som utlovar full sysselsättning. Jag kan inte dra andra slutsatser än att väljarnas förtroende för politikernas förmåga att skapa arbete allt mer sjunker ner mot nollpunkten.

Landets totala produktion består till över 50% av export. Således att våra grannar och andra avlägsnare kamrater försörjer oss genom att efterfråga en stor del av det som produceras inom näringslivet. Väljarna börjar förstå att svenska politiker har små möjligheter att förmå utlandet att öka efterfrågan på svenska produkter. Helt andra faktorer är avgörande som ex att vi har förmåga att producera duktiga tekniker, entreprenörer och företagsledare. Och visst kan politiker ha inflytande på den faktorn genom utbildningspolitiken.

Begåvade elever klarar sig genom den svenska skolan och utbildar och täcker behovet av vad näringslivet behöver av kvalificerade tgekniker m fl viktiga yrkesgrupper så även där har politikerna begränsade möjligheter att påverka. Däremot kan det vara så att dålig kvalite generellt i skolan skadar de elever som har begränsade möjligheter till studier.

De som inte klarar skolan med höga betyg måste få chansen till jobb genom att den inhemska efterfrågan på olika service jobb är hög och det kan skapas av en medelklass som jobbar och får bra inkomster i näringslivet som producerar för export.

De politiker som ständigt utlovar full sysselsättning har tills nu delvis blivit trodda men med en alltmer kunnig väljarkår håller den myten på att slås i spillror och politiker med en mindre retorisk och mer realistisk syn på samhällslivet blir trodda och opinionssiffrorna ökar till deras förmån.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0