Svensk ekonomi i omvandling

Den s k socialdemokratiska kriskommissionen rapporterar att verkligheten hade sprungit ifrån partiet när det var dax för valet 2006. Inför valet 2010 hade avståndet till verkligheten ökat och verkligheten har fortsatt att dryga ut försprånget till den röd gröna samarbetet. Röd gröna klungan har i nutid splittrats och miljöpartiet försöker ensamt att jaga den bortflyende verkligheten.

Påståenden som att välfärden håller på att monteras ned och den senast deklarerade visionen mot full sysselsättning gör att verkligheten nu befinner sig i ryggen på socialisterna och om inte ur spår ropas på en löparbana så är det dax för partiet att titta sig om och bereda plats för varvande konkurrenter.

Politiker kan möjligen lova en hel del men faktum nämns sällan att den helt avgörande faktorn för välfärd och sysselsättning är efterfrågan från grannar och mer avlägsna länder. Tror speciellt de socialdemokratiska politikerna att väljarna inte förstår sambanden? Huvuddelen av landets yrkesverksamma arbetar i exportberoende företag och till dem hörande underleverantörer och de förstår vad samhällsbyggande kräver. Även småföretagare inom inhemsk efterfrågebaserad versamhet ser intäkterna öka när efterfrågan från utlandet stiger. Därför har partiets röstsiffror inom den jobbande delen av befolkningen sjunkit mot 20% och kommer att sjunka ytterligare.

Det är oansvarigt att måla upp en bild för de kategorier som står utanför arbetsmarknaden att sysselsättningen skall öka med hjälp av arbetsmarknadsutbildning och diverse andra politiska konstgrepp.

Sanningen är att arbetslösheten har i decennier varit 6% och lyckas nuvarande regering med en företagsvänlig politik kapa procentsiffran ned mot 4% så är det mer eller mindre en heroisk insats.

För att nå målet 4% arbetslöshet fordras drastiska ingrepp i arbetsmarknaden. Möjligen kommer det att gå om LO och TCO tappar medlemmar i nuvarande takt och helst snabbare. För den halva million som står utanför arbetsmarknaden är det den helt agörande frågan. Då kan regeringen skapa sådana förutsättningar att efterfrågan från utlandet kan tillgodoses av produkter som kommer i släp tåget på den tekniska utvecklingen.

Givetvis kommer förutsättningarna för att utveckla och reformera välfärden att öka och nu efterfrågade investeringar i infrastruktur och miljömässiga åtgärder att kunna genomföras som en konsekvens av överskott i den offentliga ekonomin.

Att som de röd gröna argumentera för det omvända förhållandet gör att verkligheten kommer att lägga ytterligare ett varv mellan sig och eftersläntarna.

Kommentarer
Postat av: Tuva

Jag råkade snubbla in på din blogg av en ren slump och jag har läst några av dina inlägg - det märks att du gillar att blogga :)

2011-07-13 @ 01:52:50
URL: http://djurförsäkring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0