Lördagsintervjun

Industrivärdens ordförande Sverker Martin Lööf var gäst hos Tomas Ramberg i gårdagens Lördagintervju. Annars brukar politiker vara de som får agera svaranden. Men nu en av de mäktigaste i svensk näringsliv. Indistrivärden och Investor kontrollerar kanske si så där 2 billioner av Stockholms börsen.

Varför köpa svenska fonder om jag tror på svenska börsen? Bättre att köpa aktier i de två investmentbolagen och betala ett minimalt courtage vid köp/sälj tillfället. Således inga dyra årliga avgifter till bankerna. Skapliga utdelningar varje år är nyttigt för ekonomin på sikt.

Sverker hade åsikter om bl annat räntehöjningar, jämställdhet i börsbolagens styrelser, klimatpoitiken.

Räntehöjningarna är negativa för svensk industri på grund av att kronan stärks därför borde RB inta en mer försiktig inställning än den aggressiva som banken nu förutspår.

Fördelningspolitik och skattehöjningar har dominerat den politiska debatten i decennier och varit socialdemokratins huvudsakliga teman. Nu sker en omsvängning till en mer nyanserad politisk debatt och som har konsekvenser för röstfördelningen. Socialdemokraterna har fått erfara att det inte längre går att föra folk bakom ljuset.

Sverige kan inte gå före i klimatåtgärder. En förutsättning för att industrins konkurrenskraft är att alla konkurrerar på lika villkor. Missgynnas ett land på grund av inhemska åtgärder flyttas produktionen till andra länder och därmed missgynnas sysselsättninggen.

Sverker var tveksam till om CO2 utsläppen verkligen har den påverkan på klimatet som alla forskare utom några stycken är överens om. Sensationellt tycker jag för att komma från en sådan höjdare. Jag trodde det var ett faktum.

Kvinnors deltagande i storbolagens styrelser är forsatt minimalt. Och kommer så att förbli under överskådlig tid verkar det som. Om ingenting görs från politiskt håll.

Jag rekommenderar lördagsintervjun varje lördag kl 1255-1330.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0