FAS 3

I dag på morgonen hade Värmlandsnytt ett inslag om de s k Fas 3 jobben. Fas 3 innebär att den mest svårplacerade arbetskraften dvs de som varit arbetslösa längst får förmånen att komma till en arbetsplats där någon prestation skall utföras.

Jag förstår inte varför Arbetsförmedlingen skall ta omvägen över Karlstads kommun för att bereda plats för Fas 3 jobbare. Jag anser att arbetet borde ske i regi av Arbetsförmedlingen eller också borde förmedlingen anvisa de arbetslösa direkt till företaget ifråga.

I det här fallet arbetades det med att iordningsställa ett reklamutskick från ett privat företag. Reglerna är sådana att Fas 3 jobb inte får tränga undan ordinarie arbetsuppgifter. I det här fallet med reklamutskick åt ett privat företag var det tydligt att undanträngningseffekter förekom.

Självklart skulle företaget ha vänt sig till Arbetsförmedlingen eller gått ut på marknaden och skaffat sig arbetskraften.

Hur många administratörer och tjänstemän på Arbetsförmedlingen och i Karlstad kommun sysselsätter denna verksamhet? Ungefär lika många som sysselsätts i Fas 3 arbeten, möjligen.

Dessutom får de arbetslösa inte marknadsmässiga löner utan den delen försvinner i administration dels inom förmedlingen och Karlstads kommun och till råga på eländet i direkta bidrag till kommunen.

Tala om Ebberöds bank.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0