Energi

Idag
Det finns totalt cirka 440 elproducerande kärnkraftverk i 30 av världens länder. Ett 25-tal nya reaktorer är under byggnad och fler planeras. Sedan 1983 har elproduktionen från kärnkraften mer än fördubblats och svarar nu för cirka 14 procent av världens elbehov.

Ovanstående googlade jag från Vattenfall. Överraskande, tycker jag, att kärnkraften ändå står för en sådan relativt liten del av världens elbehov.

Samtidigt, tänker jag, att koleldade kraftverk och andra kraftverk eldade med fossila bränslen står för en betydande del av världens elbehov.

Tillsammans med den enorma transportapparat världen är i behov går det att förstå att CO2 utsläppen på senare decennier har ökat och hotar att på sikt ställa till med betydande bekymmer för klotet.

Att inte människan är orsak till den ökade uppvärmningen och konsekvenserna som uppstår till följd av detta hävdas fortfarande från olika håll. Är det klokt?

Biobränslen är bränslen baserade på biomassa, vanligtvis från växter till skillnad från fossila bränslen som har varit döda i miljontals år och och är ändliga och kommer att ta slut.

Att ersätta olja och kol med förnyelsebara energikällor som vind, sol och vågkraft kommer att bli spännande att följa för de som föds i dag och även för oss som möjligen har några decennier kvar på klotet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0