Livsstilsförändringar

Internationell solidaritet storvulet prat i olika internationella organisationer  och nationella parlament om mänskliga rättigheter och inte minst i socialist internationalen sätts på prov när det hettar till på allvar. Och brinner gör det nu på allvar i Libyen men också på många andra platser på klotet utan att något händer annat än små pytsar av hjälp från diverse organisatoner som i det stora hela betyder väldigt lite för mänskligheten.

Visserligen har USA tagit krafttag i Irak och Afghanistan för att befria miljoner från diktator välde men resurserna håller på att sina inte minst visar detta sig i nyckeltal i ekonomin när det gäller skuldsättning och obalanser i den egna budgeten.

Ett annat hopp om att utvecklingen ändå går åt rätt håll är de diagram som den svenske världsoptimisten visar på att världens befolkning ständigt blir mättare och inte så fattiga.

Dock är det inte politikerna som står för utvecklingen utan det är utvecklingen i världshandeln som av egen kraft bidrar till att lyfta millioner ur svält och fattigdom. Teknikutveckling och informationsmöjligheter bidrar till att människor startar företag och tillgodoser efterfrågan som finns främst lokalt och som småningom sprider sig regionalt och till sist internationellt. Tillväxt är något som änn så länge betraktas som framgångsfaktorer. Men hur länge?

När efterfrågan på olja om några år börjar överstiga utbudet kommer det att få konsekvenser för transportpriser och inte minst matpriser. Lokala politiker kommer att ifrågasättas på ett helt annat sätt än vad som sker idag. Lokal samhället kommer att få helt andra problem med att försörja befolkningen. Kött och många andra varor kommer att bli bristvaror vilket leder till omfattande oroligheter innan folk tvingas ändra livsstil i grunden.

Det är förstås omöjligt ur ett demokratiperspektiv att ta till åtgärder i dag som skulle förhindra dramatisk utveckling inom en femårsperiod. Stora delar av befolkningen i vårt eget land lever i total okunskap om vad som håller på att ske och även om medvetenheten skulle vara större är vår påverkan internationellt jämförbart med en myras insatser för stackens överlevnad.

Läs
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.565184-fokusera-pa-peak-oil-och-radda-klimatet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0