Skuldkrisen och EU nämnden

I dag fick även spanska banker sänkt kreditbetyg av Moody. Jag lyssnade/tittade på EU nämndes möte på förmiddagen. Ett möte som förgår kommande toppmöte under helgen och som handlade om skuldkrisen och dess lösningar.

Statministern intar en mycket tydlig ställning till skuldkrisen. Lösningen borde vara att banker som inte klarar sig när skuldkrisen skall lösas genom att nationella skulder skall skrivas ned måste rekapitaliseras av regeringar eller samlat av EU. Skattebetalarnas pengar skall motsvaras av ägarandelar i bankerna på samma sätt som skedde under 90 tals krisen i sverige. För att skattebetalarna skall kunna vara med så småningom på uppsidan när problemen har lösts och ekonomierna sätter fart på sikt.

Oppositionen ivrar för skatt på finansiella transaktioner. Även här är statsministern mycket tydlig på att det är meningslöst att införa en skattesats som inte får någon effekt på grund av att kapitalet är lättrörligt och även att Storbritannien inte kommer att acceptera skatten. Då riskerar förstås London sitt finansiella centrum. Det är bättre att se till att länder driver in de skattesatser som är beslutade på ett effektivt sätt jämfört med att införa nya ineffektiva skatter.

Miljöpolitiken berördes. Oppositionen vill att sverige skall argumentera för att EU samlat skall öka minskningen av utsläpp till 30%. Bland EUs 27 medlemsländer finns det många som inte klarar en sådan målsättning vilket får till följd att andra länder måste ta på sig den skuldbördan och alltså öka sin minskning. Statsministern ansåg att en sådan ordning inte skulle vara framgångsrik att argumentera för.

Oppositionen anser att EU kraftfullare skall agera för att hjälpa den "afrikanska våren". Statsministern hade haft kontakt med Libyens övergångsråd och turkiets president. Det är stolta länder det handlar om som inte vill ha pekpinnar från EU om att gå snabbare fram i reformerna men så klart skall vi inta en ödmjuk inställning och vara vänliga att hjälpa när frågan kommer.

Jag anser att Reinfeldt är tydlig och pedagogisk i framtoningen och klargör på ett synnerligen elegant sätt nuvarande problemställningar och komplexiteten i eventuella lösningar. I bland förvånas jag över hur han på ett enkelt sätt försöker att förklara hur verkligheten ser ut och som övriga medlemmar i församlingen borde ha tagit till sig för länge sedan. Men frågorna är av den arten att han på ett närmast löjligt enkelt sätt och medvetet försöker att inta magisterns roll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0