AP fonderna

Ulla Andersson skriver i svd att (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lat-ap-fonderna-gora-storre-nytta_7457516.svd) AP fonderna borde placera pensionärernas buffert medel i samhällsnyttiga projekt och som effekt får samhället ökad sysselsättning som bidrar till att säkra framtidens pensioner.
AP fonderna placerar i dag enligt en traditionell modell dvs i aktier, obligationer, räntebärande papper och valutor.
Anderssons ide tolkar jag som att fonderna går ifrån den traditionella modellen och börjar i statlig regi bygga vindkraftverk, solkraftverk och överhuvudtaget ställa om samhället till ett grönt alternativ.
Alternativet är förstås att placera i de privata företag som sysslar med alternativa energiformer. Då blir frågan, vågar ansvariga placerare satsa på nuvarande producenter av alternativa energiformer. Ett antal sådana företag finns noterade på världens börser men då kommer sysselsättningen i landet endast påverkas marginellt.
Jag uppfattar An derssons förslag så att pensionärernas buffert medel skall gå direkt in i statsbudgeten och därifrån bidra till att olika statliga projekt startas för att ställa om samhället i grön riktning.
Jag tror inte på den iden utan det är bättre att ett fritt näringsliv får uppdraget att utveckla ett hållbart samhälle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0